Vaše razloge menjave delovnega mesta raje povejte v smeri, ki bo preteklega delodajalca kazala v dostojni luči, tudi če so bili dejanski razlogi vašega odhoda v tem, da so bile razmere pri bivšem delodajalcu obupne.

prejsnje_delovno_mesto

Odgovor na to vprašanje je lahko na zaposlitvenih intervjujih ključno, saj vprašanje testira vaš odnos do preteklih delodajalcev. Vaš potencialni bodoči delodajalec, ki vam bo postavil to vprašanje, bo verjetno predpostavljal, da kandidat, ki slabo govori o prejšnjih delodajalcih, bo podobno govoril tudi, če ga bo odpustil prihodnji delodajalec. In pazite, delodajalec se bo zlahka videl v opisu vašega preteklega delodajalca!

Če na vprašanje odgovorite npr. da so bili odnosi obupni, šef je bil nesposoben itd., tu kažete na krivdo drugih. Nihče nima rad oseb, ki s prstom kažejo na druge kot vir svojih problemov. Nič pljuvanja, nič kritiziranja prejšnjih delodajalcev – to vam lahko v najboljšem primeru škoduje, v najslabšem pa vas stane ne samo tega, ampak tudi podobnih delovnih mest. Raje odgovorite z enim od spodaj navedenih argumentov, ki razloge vaše menjave dela prikazujejo v bistveno pozitivnejši luči:

  • “Lokacija mi ni ustrezala. Moje delovno mesto je bilo 60 km oddaljeno od mojega doma, kar je povzročalo zahtevne logistične procese.”
  • “Nisem našel dovolj izzivov v delu.Delo je bilo dokaj monotono, nisem mogel izkoristiti večine svojih znanj in veščin. Ravno zato se prijavljam na vaše delovno mesto – čutim, da bom na vašem delovnem mestu lahko bolje izkoristil svoje potenciale.”
  • “Nisem mogel napredovati. Podjetje je bilo relativno majhno, z zaprto vodstveno strukturo. Ker nisem mogel napredovati, sem se znašel v kariernem zaprtju, odločil sem se za iskanje novih izzivov. Vaše razpisano delo je natanko to, kar iščem.”
  • “Preslabo sem bil plačan. Podjetju, kjer sem delal, sem prinašal vrednost v višini____, mesečno sem izboljševal svoj učinek. Podjetje tega ni opazilo oz. mojega boljšega dela ni bilo pripravljeno dodatno nagrajevati. Ker sem dober in zanesljiv izvajalec, verjamem, da bom našel podjetje, ki bo pripravljeno boljši učinek tudi bolje plačevati.”
  • “Slab prestiž, blagovna znamka podjetja. Prejšnje podjetje ni bilo za moje pojme dovolj marketinško/logistično usmerjeno oz. ni želelo postati eden vodilnih igralcev na svojem področju. Zato me zanima delo pri vas; vaš cilj ‘biti najboljši’ na vašem področju se sklada z mojim ciljem ‘biti najboljši’ na svojem področju.
  • “Finančna nestabilnost podjetja. Prejšnji delodajalec je bil finančno nestabilen, kar mi je onemogočalo opravljati delo po najboljših močeh. Vaše podjetje posluje solidneje, zato verjamem, da bi pri vas lažje držal konsistenco svojega uspešnega dela.”
  • “Tehnološki višek. Podjetje se je znašlo v poslovnih težavah. Oddelek, v katerem sem delal, je moralo zapustiti 70% osebja, med drugimi tudi jaz.”
  • “Lastniško prestrukturiranje podjetja. Podjetje je prevzel nov lastnik, ta pa je na moje delovno mesto postavil svoje ljudi. Kljub mojemu doslednemu učinkovitemu opravljanju svojega dela v tem podjetju, sem kmalu ugotovil, da pri njih nisem več zaželen. Zato iščem nove delovne izzive v podjetju kot je vaše, saj slovite po tem, da znate ustrezno ceniti svoje sodelavce glede na opravljen učinek, strokovnost in usposobljenost.”

Za vse tiste, ki ste upravičeno zapustili prejšnjega delodajalca

Seveda. Tudi v Sloveniji, tako kot povsod po svetu, obstajajo boljša in slabša podjetja, boljši in slabši delodajalci. Kot tudi boljši in slabši delojemalci. Marsikomu se je že zgodilo, da je iz določenega podjetja odšel razočaran in jezen (beri slaba delovna in organizacijska klima, izkoriščanje zaposlenih, nenehno (neplačano) opravljanje nadur, neredno izplačevanje plač, zlorabljanje pravic zaposlenih, pojavov raznih vrst diskriminacije ipd.).

Kljub temu ni nujno, da bi vaš potencialni nov delodajalec, ko bi vas spraševal za vzroke zapustitve prejšnjega delodajalca, to razumel, če bi mu o tem govorili. Morda ima vaše prejšnje podjetje navzven čisto soliden imidž v javnosti, čeprav ste sami znotraj tega podjetja doživeli čisto obratne občutke. Morda ostala podjetja in širša okolica ne vedo za interne razmere v tem podjetju ali pa so preveč poslovno-finančno povezane z njim. Zaradi tega na intervjuju za zaposlitev res ni priporočljivo »blatiti« prejšnjega delodajalca, ne glede na to, kako se počutite prizadeti.

Nenazadnje imate še dve drugi možnosti – uporabo sodnih poti in svobodno izbiro novega delodajalca. Kritiziranje bi lahko izpadlo kot pozitivna gesta le v primeru, če bi bili 100% prepričani, da bi vaš sogovornik delil isto mnenje o vašem preteklem delodajalcu kot vi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj