Laž je pogosto uvrščena med večje kršitve odnosov; vsi sovražimo laganje in vsi vemo, da ne bi smeli lagati. Toda, kolikor nam je težko priznati, to počnemo vsi v takšni ali drugačni obliki. In otroci so nekateri največji prestopniki. Zdi se, da so rojeni za to, da govorijo: “Nisem tega storil!” Obstajajo številni razlogi, zakaj otroci lažejo, od razvojnega do naučenega vedenja. Toda eno je gotovo; pogosto ni tako namerno, kot mislijo odrasli.

Zakaj otroci lažejo?

Otroci so konkretni misleci. V spektru laganja je veliko sivih površin, vključno z belimi lažmi, da se izognejo nečloveških občutkov in laži. Nekatere laži preprosto sprejmemo, celo spodbudimo (npr. povabimo namišljenega prijatelja na večerjo), nekatere laži pa dobijo velik odziv. Otroci, ki razmišljajo konkretno, zaradi teh razlik težko izvedo, kaj je v redu in kaj ni v redu, ko gre za laganje.

Otroci prejemajo mešana sporočila. Poleg tega, da se otroci šele učijo izjemno zapletenih družbenih norm, se svet (vključno s starši) pogosto nekoliko upogiba resnici (npr. “to je odlično darilo; nikoli ne more biti preveč nogavic!”). Pravzaprav velikokrat otroke utišamo, ker so preveč iskreni (npr. “moja mama je rekla, da sovraži vaše lazanje.”). Televizijske oddaje in filmi zelo pogosto upodabljajo glavne junake, ki načrtujejo in spletkajo ter nimajo veliko posledic. Pravzaprav se zaradi smešnega dela zaradi nepoštenega vedenja prej zdi smešno in ne neprimerno.

Otroci ne razumejo, da je resničnost fiksna. Ste že kdaj upali, da boste lahko kaj spremenili samo tako, da si to resnično želite? Otroci tega ne samo upajo, ampak verjamejo, da je to tudi možnost. Otroci približno do sedmega ali osmega leta pogosto vidijo zamegljeno mejo med resničnostjo in domišljijo in ne vedo, da je resničnost trajno določena. Mislijo, da zaželeno razmišljanje resnično deluje. Verjamejo v superjunake, samoroge in njihovo sposobnost spreminjanja dejstev. Torej, ko rečejo, da tega niso storili, mislijo le, da si želijo, da tega niso storili in to poskušajo uresničiti.

Vse je del domišljije in eksperimentiranja. Majhni otroci z aktivno domišljijo dejansko razvijajo svoje kognitivne sposobnosti. Toda domiselna igra ali igra pretvarjanja zahteva nekaj zakrivanja resnice. Eden od razlogov, zakaj otroci lažejo, je ta, da sodelujejo v domiselni igri, ko rečejo ali naredijo kaj manj kot iskreno. Da bi bilo bolj zapleteno, je ena pomembnih nalog otroštva premikati meje, preizkušati vode, videti, kaj se sme in česa ne. Čeprav je to lahko zelo moteče, otrokom pomaga spoznavati svet in sebe ter razviti pomembne socialne veščine.

PREBERITE TUDI: 10 stvari o nosečnosti in porodu, ki vam jih niso povedali

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj