Vprašanje je res, zakaj odlašamo. Obstaja več razlogov. Včasih se zdi naloga prevelika, da bi se je lahko lotili; včasih je preveč zahtevno. Obstajajo pa tudi drugi razlogi. Dokler ti razlogi niso ugotovljeni, s to grdo navadno ne morete storiti ničesar.

Tukaj je pogled na pogoste razloge za odlašanje.

1. Naloga vam ni všeč

Otroci ne marajo čistiti sob; nekateri odrasli tudi ne. Vendar se ljudje izogibajo pomembnejšim opravilom kot čiščenje. Lahko pa tudi zato, ker jim niso všeč. Vsakdo ima naloge, povezane s službo, ki jim niso všeč, in na koncu jih vedno preskočijo na tem seznamu opravil.

Kaj lahko storite:

Naredite igro naloge, jasno določite rezultat, jo dokončajte in si podelite nagrado, ko pridete na cilj. Medtem poskusite poslušati zabavno glasbo.
Vprašajte se, kako potrebna je naloga. Ali obstaja način, kako to narediti z manj truda, ali zaprosite za pomoč nekoga drugega?

 2.  Občutek preobremenjenosti

Obstajata dve situaciji, ki povzročata ta občutek: ena je, da je naloga preprosto prevelika in ne veste, kako začeti; drugo je, da imate preveč nalog, vse precej nujne in ne veste, kje začeti.

Kaj lahko storite:

Rešitev je običajno, da vse te naloge ali eno veliko nalogo razdelite na manjše kose, dajte prednost zaporedju in nato štartajte. Imejte dejanski seznam na papirju, ki ga lahko označite ali potegnete črto, ko je vsako opravilo ali segment zaključen. Občutek dosežka lahko deluje kot motivacija za naprej.

3. Preveč distrakcij

Facebook; prijatelji kličejo; e -poštna sporočila, ki so preveč zahtevna; tista soba, ki jo je res treba pobarvati; prodaja se dogaja, ničesar ne želite zamuditi; televizor v ozadju, ki vas “kliče”. Vdajanje motečim dejavnikom je običajno, toda ko postanejo tako privlačni, da še naprej odlašate z delom, so problem.

Kaj lahko storite:

Odprava motenj je edina rešitev. Izklopite televizor, telefon in si oglejte orodje, ki vam bo za določen čas preprečilo dostop do interneta. Samo vi lahko prepoznate motnje, ki vas ovirajo pri delu, in le vi se jih lahko znebite, čeprav le začasno.

PREBERITE TUDI: Imate nedeljsko tesnobo?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj