Varanje že dolgo ni več le skok med rjuhe; dandanes in z razvojem tehnologije je varanje dobilo povsem nove razsežnosti. Definicija varanja je za vsakega posameznika sicer lahko drugačna. Vsekakor pa kot varanje lahko označimo vsa dejanja partnerja, ob katerih čutimo izdajstvo s partnerjeve strani. Razmerja namreč niso ustvarjena na logiki, temveč na čustvenih temeljih, zato je meje težko določiti.

PREBERITE TUDI: Varanje ali: kam nas je zaneslo?

Nekateri verjamejo, da je nesprejemljivo tako ravnanje partnerja:

 • ‘flirtanje’ z drugo osebo;
 • izmenjava kontakta z drugo osebo (telefonska številka);
 • zanikanje razmerja;
 • preživljanje časa z drugo osebo;
 • kupovanje daril za drugo osebo.
 • dopisovanje preko spleta z drugo osebo;
 • fizični spolni stik z drugo osebo;
 • čustveni odnos z drugo osebo;
 • deljenje najbolj osebnih misli z drugo osebo;
 • če partner postane najboljši prijatelj z nekom nasprotnega spola (ali enakega v istospolnih razmerjih).

Glavni skupni imenovalec zgoraj naštetih dejanj je, da vsa vključujejo drugo osebo in nek dodaten stik z le-to. Če oseba v razmerju smatra, da je partner v stiku z drugo osebo bolj, kot bi smel, lahko to imenuje za varanje. Vse pa je odvisno od vidika posameznika; nekdo bo za varanje štel že nedolžen pogled, drugi pa imajo višjo stopnjo tolerance in za varanje štejejo le fizičen spolni stik. Za varanje torej lahko imenujemo dejanja, ki jih eden izmed partnerjev v razmerju stori, drugi pa se zaradi tega počuti izdano in zavrnjeno. Pomembno je, da si partnerja meje določita že na začetku zveze in da se o svojih pričakovanjih iskreno pogovorita.

PREBERITE TUDI: Ali je flirtanje varanje?

Različne oblike varanja

Obstajajo različne oblike varanja: Nekdo lahko vara po nekaj mesecev (ali celo let) in ima ob uradnem razmerju poleg pravzaprav še eno razmerje, drugi bo prevaral le, če bo imel priliko za nepričakovano eno nočno avanturo.

Čustveno varanje

Čustveno varanje je varanje, ki ne vključuje fizičnega stika, temveč je poudarek na čustveni navezanosti. Ta se lahko zgodi med dvema, ki tvorita prijateljski odnos, nato pa odnos vedno bolj poglabljata. Če delite osebne stvari z nekom, ki ni vaš partner, z njim radi komunicirate in ste radi v njegovi bližini, hodite po tankem ledu. Če ne veste, kje je meja med dobrim prijateljstvom in čustvenim varanjem, se vprašajte, kaj bi vas motilo, če bi bilo vi na nasprotnem bregu; torej če bi vaš partner imel osebo, s katero bi si bil tako blizu. Kje bi bila meja, ko bi vas zadeva motila?

Afera za eno noč

‘Za eno noč’ (angl. One night stand) je izraz, ki sam po sebi dobro izraža to, kar predstavlja: dejanje, ki se zgodi le enkrat. Običajno se zgodi le zaradi potrebe po spolnem odnosu in čustvena navezanost ni vključena. To pomeni, da nimate želje po razmerju z osebo, s katero ste bili. Vseeno je nujno pogledati, kaj vas je pripeljalo do tega, da ste izkoristili priložnost, ki se je ponudila.

Razmerje

Če se zgodi, da se sestanki z eno in isto osebo ponavljajo, se je varanje prelevilo v dolgotrajno razmerje. Nekateri imajo taka razmerja poleg svojega zakona leta in leta.

Zakaj ljudje varajo?

Če so včasih mislili, da je varanje zgolj posledica zadovoljevanja seksualne potrebe, pa dandanes vemo, da temu ni tako. Varanje ima mnogo bolj kompleksne in globlje dejavnike. Prav tako velja stereotip, da varajo le tisti, ki so v svojih razmerjih nesrečni. Dandanes vemo, da temu ni tako. Ni res, da so nezvesti le ljudje, ki so v razmerjih nesrečni; zgodi se lahko tudi ljudem, ki so v razmerju sicer srečni. Lahko jih do tega privede priložnost, ki se jim je ponudila, pa se še sami niso zavedali, da bi jo radi izkoristili, lahko pa se nenadoma in nepričakovano povsem na novo zaljubijo, čeprav so bili v prejšnjem razmerju sicer srečni in zadovoljni.

Ni nujno, da varanje vedno izraža težave razmerja, lahko izraža le težave posameznika

Varanje torej ni le posledica nesrečnega razmerja, temveč je lahko posledica težav, ki jih ima posameznik. Če se posameznik v razmerju sooča s praznino, težavami, slabo samopodobo, krizo identitete ali starostno krizo, je možno, da bo to praznino zapolnil z varanjem.

Zakaj pride do varanja?

Vzrok, zakaj se varanje pojavi, je odvisen od mnogo dejavnikov in okoliščin posameznika, ki vara. Vzroke za varanje je težko opredeliti, saj vedno vse variira od posameznika do posameznika in od razmerja do razmerja. Lahko je nekdo sicer zvest, ljubeč in spoštljiv partner, pa mu bo prilika spodnesla tla pod nogami. Nekdo drug vara zavedno in namerno: v razmerju je nezadovoljen in nesrečen in potrebuje popestritev, zato si afere vrsti eno za drugo. Raziskave kažejo, da ženske varajo, ker v razmerju čutijo čustveno pomanjkanje, moški pa, ker jim manjka spolna vznemirjenost.

Vzroki varanja posameznika:

 • nezadovoljstvo s samim s seboj;
 • slaba samopodoba;
 • nezadovoljstvo v razmerju;
 • preusmeritev pozornosti z vsakdanjih problemov;
 • zabava;
 • izboljšanje samopodobe in samozavesti;
 • potešitev radovednosti;
 • občutek vznemirjenja.

Vzroki, zakaj nekdo vara, torej ne tičijo nujno le v odnosu in razmerju, temveč ima težavo lahko le posameznik, ki je prevaral.

PREBERITE TUDI: Varajo tudi tisti, ki so s partnerjem v spalnici sicer zadovoljni

Kaj storiti, če ste prevarali vi?

Najprej si dejanje priznajte. Pogovorite se s samim s seboj, zakaj je do dejanja prišlo; kaj vas je do tega vodilo, kaj ste ob tem občutili. Nato preverite, kaj čutite do osebe, s katero ste prevarali in kaj do osebe, ki ste jo prevarali. Je bila afera nekaj, kar si želite nadaljevati in je morda pokazatelj novega razmerja ali dejanje smatrate kot le za neumno napako in vam je neizmerno žal? Ko si razjasnite občutke in svoje želje je pomembno, da ste iskreni in situacijo priznate svojemu partnerju. To bo pretreslo vaše razmerje, a če je razmerje trdno, bo preživelo, in iz njega boste odšli še močnejši. Če razmerje ni trdno, pa je tako ali tako bolje, da se zaključi.

Komunikacija je ključ. S partnerjem se dobro pogovorita. Če želita nadaljevati razmerje, preverita, kje se je zataknilo; kje čutita pomanjkanje; kaj lahko oba spremenita. Pomembno je, da ste v razmerju, ki vas izpolnjuje do te mere, da nimate potrebe po varanju. Da ste z nekom, ki ga tako spoštujete, da mu svoje težave zaupate preden skočite z nekom drugim v posteljo.

PREBERITE TUDI: 7 stvari, ki se zgodijo parom, ki se po prevari odločijo ostati skupaj

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj