… drugi pa to počnejo, da bi pridobili prednost ali se izognili posledicam.

laganje

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj imajo nekateri ljudje željo po laganju:

  • Nizko samospoštovanje: Ljudje z nizkim samospoštovanjem morda čutijo potrebo po pretiravanju glede svojih dosežkov ali skrivanju pomanjkljivosti, da bi bili drugim videti privlačnejši ali uspešni.
  • Strah pred zavrnitvijo: nekateri ljudje lažejo, da bi se izognili zavrnitvi ali da bi se vključili v določeno skupino. Morda se bojijo, da bo resnica o njih samih povzročila zavrnitev, zato svoj pravi jaz skrivajo za fasado laži.
  • Strah pred kaznijo: Ljudje, ki so naredili nekaj narobe, lahko lažejo, da bi se izognili kazni ali negativnim posledicam. Morda se bojijo, da bodo odgovarjali za svoja dejanja, zato zanikajo ali prikrivajo svoje napake.
  • Narcizem: Narcisoidni posamezniki lahko lažejo, da bi manipulirali z drugimi, okrepili svoj ego ali dosegli svoje cilje. Lahko vidijo laž kot orodje za doseganje lastnih ciljev in nimajo empatije in ne razumejo, kako lahko njihove laži škodujejo drugim.
  • Zasvojenost: Ljudje, ki se spopadajo z odvisnostjo, lahko lažejo, da bi skrili svoje vedenje pred prijatelji in družino. Morda se bojijo sramu in krivde, ki prideta, ko jih ujamejo, zato govorijo laži, da bi zamolčali svojo odvisnost.
  • Motnje duševnega zdravja: nekatere motnje duševnega zdravja, kot so sociopatija, antisocialna osebnostna motnja in patološko laganje, lahko povzročijo tudi pretirano željo po laganju.

Pomembno je vedeti, da vsako laganje ni slabo ali zlonamerno. V nekaterih primerih je laganje lahko oblika samozaščite ali način, kako se izogniti težkemu pogovoru. Vendar, ko laganje postane navada ali se izvaja z namenom škodovati drugim, lahko škoduje odnosom in zaupanju.

Če se vi ali nekdo, ki ga poznate, spopadate s pretiranim laganjem, je pomembno, da poiščete strokovno pomoč, da boste razumeli temeljne vzroke za takšno vedenje in našli zdrave mehanizme za obvladovanje.

PREBERITE TUDI: Znaki, da vaš partner nekaj skriva pred vami

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj