… so najpogostejše besede, ki jih slišijo ljudje, kadar so pod stresom. Ampak ali je res vse tako zelo preprosto? Ljudje, ki nimajo težav, so zmotno prepričani, da vsak doživlja stres enako in da sta potrebna le dan ali dva časa zase, da se stanje normalizira. A zadeve še zdaleč niso tako preproste.

Stres ni izbira

Ne odločimo se zavestno, da danes ne bomo več pod stresom, čeprav nekateri tako mislijo. Lahko se odločimo, da obiščemo psihoterapevta, lahko se odločimo, da bomo več časa preživeli v naravi in se sproščali, vsekakor pa biti pod stresom ni odločitev.

Vsak doživlja stres drugače

Nekaterim ljudem stres pomaga pri njihovem delu, nekatere ljudi ohromi in jih povzroči duševne težave (depresija, anksioznost, napadi panike …) Oseba, ki je pod stresom zaradi točno znanega vzroka, lahko ta vzrok odpravi tako, da ga premaga, odstrani … medtem, ko imajo ljudje, ki vzroka za stres ne poznajo precej težjo nalogo.

Dolgotrajni stres povzroča zdravstvene težave

Ljudje, ki so dolgotrajno podvrženi stresu, imajo ponavadi tudi povišan krvni tlak in kasneje v življenju težave s srčno-žilnimi boleznimi, duševnimi boleznimi in so bolj podvrženi sladkorni bolezni. Če vam stres povzroča težave v vsakodnevnem življenju, poiščite ustreznega strokovnjaka, raziščite svoja čustva, pričakovanja, odločitve, poglobite se vase in poskrbite, da se boste dovolj gibali in zdravo prehranjevali. Pot je dolga, a jo je vredno prehoditi.

PREBERITE TUDI: Izgorelost, vaš novodobni morilec

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj