… avtorji mnenja, da to ne drži. V članku z naslovom 'Evolutionary mechanisms for loneliness' (Evolucijski mehanizmi za osamljenost) iz strokovne revije Cognition & Emotion, so strokovnjaki preučevali, kako ljudje v srečnih razmerjih negativno gledajo na samske in zatrdili, da samota pravzaprav spodbuja posameznikovo genetsko preživetje.

Avtorji poročajo, da so 'osamljeni' obravnavani bolj negativno kar se tiče njihovega psihosocialnega delovanja in privlačnosti. V družbenem okolju imajo ljudje, ki niso samski, negativen odnos napram ljudem, ki so, kar vpliva na njihovo vedenje do njih, to pa krepi zaznano izolirano eksistenco osamljenega. Poleg tega so posamezniki partnerje nasprotnega spola, za katere so menili, da so samski, ocenili kot manj družabne in se do njih tudi tako vedli kot do tistih, za katere so menili, da niso samski.

A kljub negativni nastrojenosti proti samskim, so tudi dobre novice za vse, ki se zaradi samote počutijo otožni; samota spodbuja vedenjske spremembe, ki povečujejo sposobnost preživetja genov posameznika.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj