Toda ležanje takoj po obroku lahko pomeni težave in lahko povzroči zgago in zakisanost telesa. V takšnih razmerah je najbolje, da nekaj minut hodite, da uravnate proces prebave.

Ali veste, da je hoja po obrokih povezana tudi z manjšim tveganjem za bolezni srca? V eni študiji, opravljeni s približno 30 000 odraslimi, ki so hodili 30 minut vsak dan, 5 dni na teden, je bilo povezano z 20 % manjšim tveganjem za razvoj bolezni srca.

Tempo hoje

Prva stvar, na katero morate biti pozorni, je, da po obrokih hodite z lahkotnim in srednjim tempom. Izogibajte se hitri hoji ali tekanju po jedi, saj lahko povzroči bolečine v trebuhu in celo napenjanje. Za začetek hodite 5-6 minut v rahlem tempu. Po nekaj dneh lahko čas zmerno povečate na 10 minut.

Prednosti

Če se po obroku počutite letargične, je najbolje, da se odpravite na sprehod. Hoja pospeši proces prebave, kar lahko prepreči težave, kot so napihnjenost in prenajedanje. Če sedite ali ležete takoj po težkem obroku, boste morda opazili želodčne težave, kot sta refluks kisline in plini.

Lahek sprehod po obroku spodbuja metabolizem in pomaga pri izgorevanju kalorij. Sprehodi po obroku naj bi tudi zmanjšali hrepenenje po sladkorju, ki ga imamo ponavadi po obrokih. Prav tako pospešuje krvni obtok po telesu in se počutite manj zaspane.

Idealen čas

Torej, če je hoja po obroku tako koristna za telo, kako dolgo naj bo v idealnem primeru? Običajno za vaše telo zadostuje 10 minut hoje po vsakem obroku. To pomeni 30 minut hoje vsak dan, po 10 minut po zajtrku, kosilu in večerji. Glede na vaše potrebe čas lahko povečate na 15 minut, vendar se izogibajte pretiravanju.

PREBERITE TUDI: 22 razlogov za redno gibanje!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj