5000 učbenikov in delovnih zvezkov protestno izročenih ministru Lukšiču


Konkretna dejstva kažejo, da učbeniška politika šolskega ministrstva resno škoduje učiteljem in učencem. Učitelji so prisiljeni ­poučevati z učbeniki, ki bi jih že zdavnaj zamenjali za sodobnejše, če bi jih le smeli. Učenci delovnih zvezkov skoraj nimajo, revnejši sploh ne. Sodobnejši učbeniki obstajajo, a jih je ministrstvo za šolstvo brezvestno obsodilo na smetišče. Poglejmo zgovoren primer:

  1. Rokusov učbenik za fiziko v 8. razredu z naslovom Zakaj se dogaja? je izšel maja 2009, potem ko ga je uradno potrdil Strokovni sveta RS za splošno izobraževanje. Nastajal je približno dve leti v ekipi osemnajstih ljudi – urednika, avtorjev, strokovnih konzulentov, oblikovalcev, ilustratorjev, fotografov, recenzentov, ki so skrbeli za njegovo vsebinsko in didaktično brezhibnost, ter drugih sodelavcev. Da bi bil učbenik popolnoma prilagojen končnemu uporabniku, je bila v njegov nastanek vključena tudi skupina učencev. Vsi sodelujoči so prejeli plačilo za svoje delo v skladu z avtorskimi standardi.
  2. Oktobra 2010 je ‘Rokusova fizika’ na knjižnem sejmu v Frankfurtu prejela mednarodno nagrado za drugi najboljši evropski učbenik (premagal jo je le portugalski učbenik za geografijo). Nagrado je podelila ugledna strokovna žirija, ki jo sestavljajo raziskovalci Mednarodnega združenja za raziskovanje učbenikov in izobraževalnih medijev (IARTEM), člani Evropskega združenja šolski založnikov (EEPG) in predstavniki Frankfurtskega knjižnega sejma.
  3. Na nagrado se je hitro odzval minister dr. Igor Lukšič, ki je v pohvalnem pismu zapisal: “Z nagrado dokazujete, da so tudi slovenski učbeniki kakovostni, sodobni, inovativni in mednarodno primerljivi. Vesel sem, da ste izdali učbenik, ki je po mnenju komisije zabaven in odlična motivacija za učence, saj ga bodo tako z veseljem uporabljale številne generacije učencev.”

Ni dvoma, da je minister pisal čestitko s pregovorno figo v žepu in se z njo grenko norčeval iz avtorjev kakovostnih učbenikov, učiteljev in učencev. Kajti oktobra 2010, ko jo je poslal, je že bilo jasno, da nagrajenega učbenika ne bo smel uporabljati noben učitelj in učenec več. Okrožnica ministrstva, poslana šolam maja 2010, je namreč jasno govorila, da učitelji ne smejo menjavati učbenikov! Ta okrožnica je v kljub dotedanji praksi prepovedala menjavo tudi tri in štiri leta starih učbenikov. Razen če razpadejo …

Raziskava, narejena maja letos med učitelji fizike, kaže, da jih je skoraj polovica (48 %) prisiljena poučevati z učbenikom, ki bi ga radi zamenjali za drugega, pa jim je to prepovedano. 60 % teh učiteljev bi za svoje učence izbralo prav Rokusovega evropskega nagrajenca. Ta bo, namesto da bi bogatil znanje slovenskih učencev, končal na smetišču, saj ga bo v kratkem treba odpisati in komisijsko uničiti.

V šolskem letu 2010/2011 je Rokusov učbenik za fiziko uporabljalo le kakih 7 % učencev. Njihovi učitelji so ga za las utegnili izbrati, preden so prejeli ministrovo okrožnico. Raziskava kaže, da bi učbenik – če ne bi bilo omejitev ministrstva – kmalu uporabljala dobra tretjina (35 %) učiteljev in učencev.

Čestitka ministra ni bila iskrena, čeprav je pisanje začel z obrabljeno floskulo ‘iskreno čestitam’, zato so jo danes protestno vrnili njenemu avtorju – ministru Lukšiču. Priložili so ji 5000 učbenikov in delovnih zvezkov za fiziko. Minister naj se sam odloči, kaj bo z njimi.

ucbeniki_rokus_luksic

ucbeniki_rokus_luksic2­

(Foto: Vito Tofaj)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj