Napake so tiste, ki oblikujejo naše življenje.

Morda moramo imeti najprej zlomljeno srce, da lahko potem vanj posije nova svetloba. Morda moramo biti najprej zlomljeni, da postanemo spet celi. In morda moramo razumeti, dojeti, da je boleča ljubezen najslabša vrsta ljubezni in najhujši način za konec zveze. Ponavadi je to odnos, v katerega smo dali vse in celega sebe le zato, da smo potem ugotovili, da se nekdo ni bil pripravljen pol toliko potruditi za nas.

In potem se razletimo na sto tisoč koščkov in se sprašujemo, zakaj nismo videli rdečih zastav, ki so bile očitne že od samega začetka. Kajti da, bile so tam, le sami smo bili tako zaljubljeni in zaslepljeni in predvsem tako željni ljubezni, da jih nismo hoteli videti.

A vsi delamo napake in na napakah se učimo. Izberemo ljudi, ki očitno niso pravi za nas in jih skušamo spremeniti – zgolj zato, da ugotovimo, da jih ne moremo. In dobili smo še eno lekcijo … izberemo lahko le človeka, ki nam ustreza oz. se je sam pripravljen spremeniti za nas.

Skozi najtežje izkušnje v življenju se naučimo največjih lekcij, ki nas najbolj izoblikujejo. In morda smo morali imeti najprej zlomljeno srce, da nas je to pripravilo na ljubezen našega življenja.

In morda sploh ne obstajajo ‘napake’ – morda gre le za lekcije življenja. Lekcije, ki nas naučijo veliko o nas samih: kdo smo, kaj imamo radi; kaj potrebujemo; kaj nas prizadene; kaj smo pripravljeni tolerirati in sprejeti in česa ne.

In z besedico ‘napaka’ je mišljeno razmerje oz. oseba, ki je bila za nas toksična; odnos, ki bi ga morali že zdavnaj zapustiti. Mnogo prej, preden je bilo naše srce razbito na sto tisoč koščkov … A iz nekega neznanega razloga tega nismo znali ali bili sposobni narediti. Ne ker bi bila ta oseba prava za nas, ampak ker se je to moralo zgoditi, da bomo kasneje spoznali, kaj je prava ljubezen.

To je bil odnos, ki mu ni bilo namenjeno, da obstane. Ki se je moral končati. Njegov namen je bil, da nas pretrese do temeljev, da smo primorani spremeniti sebe in svoje življenje.

Okrevanje po razpadu takega odnosa ni hiter proces. Ne gre čez noč – lahko traja mesece ali več. In zahteva ogromno energije, volje in dela na sebi, da nam uspe in iz tega pridemo boljše osebe. Gre za to, da se naučimo izogniti toksičnim osebam, ki nam pridejo naproti v življenju; da se naučimo poskrbeti zase in jim reči NE. Da postanemo močnejši, odločnejši. Da prepoznamo strupene ljudi in se jih ognemo v velikem loku.

Gre za zavedanje, da četudi ljubimo nekoga, lahko z dvignjeno glavo odidemo, ker se zavedamo, da si zaslužimo boljše. Boljši odnos, boljše ravnanje. In ljubezen našega življenja je nekje – čaka na nas, izgrajene in izpopolnjene. In ko jo spoznamo, ni več neodgovorjenih vprašanj, drame, neprespanih noči, dvomov. Ta ljubezen je pomirjajoča in spokojna.

Ljubezen, ki nam pokaže, zakaj prejšnje niso mogle uspeti; zakaj prejšnje osebe niso bile prave za nas. In ta je tista, ki nas bo spravila v višave; postali bomo (še) boljša oseba. Ker si bomo to sami želeli. Ker prava ljubezen ima natanko tak učinek. In čaka na vas.

PREBERITE TUDI: Intima v partnerskem odnosu

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj