Predstavnica Zavoda za zdravstveno varstvo Celje Simona Uršič je na novinarski konferenci v Celju povedala, da je projekt namenjen zaščiti otrok pred nevarnimi vplivi sonca. Po besedah Uršičeve je projekt Varno s soncem preventivni izobraževalni program, vanj pa je zajetih približno 15.000 otrok, starih od štiri do šest let.

“Projekt je nastal kot prizadevanje za izboljšanje stanja v Sloveniji zaradi zaskrbljujočih epidemioloških podatkov o naraščanju števila rakavih obolenj kože in hkrati kot odgovor na dejstvo, da je pojavnost kožnega raka močno povezana tako z izpostavljanjem ultravijoličnemu sevanju kot s pogostostjo sončnih opeklin,” je poudarila Uršičeva.


Poskrbeti je potrebno za ustrezno zaščito otrok pred  uv sevanjem


Izrazila je zadovoljstvo nad odzivom slovenskih vrtcev in s pripravljenostjo ravnateljev in strokovnih delavcev, da se aktivno vključijo v dejavnosti za osveščanje o nevarnosti sonca in načinih zaščitnega ravnanja.

Uršičeva je tudi pojasnila, da so za zdravstveno vzgojno delo s predšolskimi otroki razvili in izdelali didaktično igračo-pokrivanko Varno s soncem. S pomočjo te igrače lahko vzgojiteljice in vzgojitelji otrokom na zanimiv način približajo temo o soncu in jih učijo samozaščitnega ravnanja. Za strokovne delavce v vrtcih je pripravljen tudi priročnik.

Dermatologinja v celjski bolnišnici Ana Benedičič pa je opozorila, da bodo učinki preprečevanja kožnega raka največji, če začnemo s samozaščitnim obnašanjem že v otroštvu in nam to postane vzorec obnašanja za vse življenje. Meni tudi, da so spodbude za samozaščito pred posledicami škodljivih sončnih žarkov potrebne že v predšolski dobi.

3 KOMENTARJI

  1. Tudi sama sem v “našem” vrtcu prebrala namero o projektu zaščite pred soncem in nevarnostih le-tega. Zelo pozdravljam akcijo in sem vesela, da so se tega lotili, saj se mi zdi ključno, da se otroci seznanijo s škodljivimi posledicami sončnih žarkov…

    Staršem pa so priporočili, da otroke obvarujejo pred soncem z obveznimi pokrivali in mazanjem telesa s faktorjem že pred prihodom v vrtec. Priporočljivo je tudi, da ima otrok kremo z zaščitnim faktorjem tudi na svojem “znaku” v garderobi in jo nanaša po potrebi…

  2. Stella Alex, to je pa super! Sicer pa me res zelo veseli, da se je opozarjanje v zvezi z nevarnostmi UV sevanja malo bolj sprejelo in razširilo. Ko je nastal Planet Lepote, so nas gledali kot bi z lune padli, ko smo toliko opozarjali na to in na nujnost UV zaščite vsak dan, saj smo bili praktično edini.

    Upam, da se bo poznalo tudi pri zmanjšanju števila rakavih obolenj. 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj