… pravzaprav moški. Strokovnjaki, ki so svojo raziskavo podprli z računalniškimi modeli, so prišli do zaključka, da je menopavza neželena posledica naravne selekcije.

S staranjem moški začnejo gledati za mlajšimi ženskami, s čimer povzročijo, da začne 'starejšim' ženskam padati plodnost. "Na nek način je to tako kot staranje, razlika je le v tem, da gre za proces 'vse ali nič', ki ga pospeši izbiranje mlajših partnerk s strani starajočih se moških,« je povedal Singh, ki je sicer profesor na profesor biologije v oddelku McMaster's Department of Biology, čigar raziskave se osredotočajo predvsem na evolucijo človeške raznolikosti.

Doslej je vladalo prepričanje, da je menopavza naraven proces, ki starejšim ženskam preprečuje razmnoževanje, a nova dejstva kažejo, da je nezmožnost reprodukcije povod za menopavzo. Menopavza je sicer po prepričanju znanstvenikov edinstvena pri človeku, saj je pri živalih ni, a doslej še nihče ni znal zadovoljivo pojasniti, zakaj se pojavi. Ena izmed teorij, imenovana 'teorija babic', pravi, da ženske po določeni starosti postanejo neplodne, da lahko pomagajo svojim otrokom pri vzgoji vnukov, s čimer so se v preteklosti izboljšale njihove možnosti za preživetje.

Nova teorija pa ima drugačen pristop; po njej naj bi tekom časa tekmovanje moških za mlajše partnerke starejšim zmanjšalo zmožnosti reprodukcije. Naravno selekcijo zanima le preživetje vrste s pomočjo vitalnosti posameznika, zato zaščitijo plodnost žensk, ko je najbolj verjetno, da se bodo razmnoževale. Po tem obdobju pa naravna selekcija povzroči genske mutacije, ki postopoma vodijo ne le v menopavzo, temveč tudi številne zdravstvene težave.

"Po tej teoriji naravni selekciji ni treba narediti ničesar. Če bi se ženske ves čas razmnoževale in moški ne bi začeli izbirati mlajših družic, bi se ženske – tako kot moški – lahko razmnoževale celo življenje," je prepričan raziskovalec Sigh. Nastanek menopavze tako torej ni sprememba, ki bi bila potrebna za ohranitev vrste, temveč da plodnost tekom časa zaradi moške izbire mlajših žensk ni bila več potrebna. Večina živali je plodna do smrti, a ženske živijo še precej časa po menopavzi, kajti moški so plodni celo življenje in dolgoživost ni povezana s spolom.

Singh je še opozoril, da če bi bile v zgodovini ženske tiste, ki bi si izbirale mlajše moške, bi bila situacija obrnjena in bi moški postali neplodni. Posledice menopavze pa žal niso le neplodnost, temveč tudi povečana nevarnost za nastanek mnogih bolezni in celo smrt zaradi hormonskih sprememb, ki jih prinese menopavza.

Raziskava je bila objavljena na spletu strokovnega časnika PLOS Computational Biology.

Foto: Thinkstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj