… da če smo zdravi in se prvič v življenju lotevamo teka, so navadni tekaški copati popolnoma ustrezni in kakšna posebna opora ni potrebna. To naj bi veljalo tudi če ste pronator.


Foto: mensfitness.com

Preučevanje v raziskavi, opravljeni na univerzi Aarhus in objavljeni v medicinski reviji British Journal of Sports Medicine,  je namreč pokazalo, da tako pri pronaciji kot supinaciji ni povečanega tveganja za nastanek poškodb, zato so navadni tekaški copati za začetnike ustrezna izbira. V raziskavi so 12 mesecev spremljali in opazovali 927 tekačev začetnikov z različnimi tipi pronacije. Vsi so dobili navadne (nevtralne) tekaške copate, ne glede na to, ali so bili pronatorji ali supinatorji. V času raziskave je 252 tekačev utrpelo kakšno poškodbo.

Nato so primerjali tekače z nevtralnimi stopali, supinatorje in pronatorje in ugotovili, da nobena skupina ni imela več možnosti za poškodbe kot ostali dve skupini. To je glede na dosedanje vedenje precej kontroverzno, saj je leta veljalo, da so tekaški copati z ustrezno podporo nujna oprema za preprečevanje poškodb.

Raziskovalci zato zdaj priporočajo, da se naj tekači raje osredotočijo na preprečevanje ostalih rizikov, ki lahko vodijo v poškodbe, kot so prekomerna telesna teža, pogostost, dolžina in intenzivnost treningov ter upoštevanje morebitnih starih poškodb, ki lahko vsi vodijo v nove poškodbe pri teku. Raziskovalci pa bodo v prihodnje preučili še morebitno večjo možnost poškodb pri ekstremnih pronatorjih in supinatorjih.

3 ključne ugotovitve raziskave so torej sledeče:

  1. Raziskava je ovrgla dosedanje predvidevanje, da pronacija vodi v poškodbe, če stopalo ni v copatu z ustrezno podporo.
  2. Nevarnost poškodb je enaka za vse tekače, ne glede na pronacijo oz. supinacijo.
  3. Število poškodb na 1000 km teka je bilo manjše med tekači supinatrorji in pronatorjji kot tistimi z nevtralno pronacijo.

Več o teku za začetnike pa si lahko preberete v članku.

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj