… vitkosti, ugotavljajo na univerzi  Michigan State University. Od manekenk zn najmanjšo konfekcijsko številko do deklet z naslovnic, pa filmskih zvezd, za katere skrbijo različni strokovnjaki, ki znajo s triki prikriti tudi kakšen kilogram več, … Vse to vpliva na mlade ženske, pri katerih lahko to privede do motenj hranjenja.

Raziskovalci so se osredotočili na potencialni psihološki učinek, ki ženske pritegne k ustvarjanju idealne vitke podobe, čemur pravijo idealna predstava o vitkosti. Spremembe v ocenjevanju samega sebe in obnašanju, ki jih izzove ta predstava, lahko vodijo do nezadovoljstva s svojim telesom, obremenjenosti s telesno težo in do motenj hranjenja.

vitkost_ogledalo

healthmadeeasy.com

“Dnevno smo okupirani s sporočili o vitkosti, a le nekatere ženske razvijejo tisto, čemur pravimo idealna predstava o vitkosti,” je povedala Jessica Suisman, glavna avtorica študije in raziskovalka oddelka psihologije na univerzi Michigan State University. “To dokazuje, da imajo pri nekaterih ženskah večjo vlogo genetski faktorji.”

V raziskavo o genetskih faktorjih, ki naj bi pogojevali nenehno težnjo žensk po vitkosti in idealizacijo o tem, so vključili dvojčice. V raziskavi je sodelovalo več kot 300 dvojčic, v starosti od 12 od 22 let. Suismanova in njeni kolegi so preučevali, kako močno si raziskovani primeri želijo izgledati kot osebe iz filmov, TV in revij. Rezultate, kjer si dvojčice delijo stoodstotni delež enakih genov, so primerjali z dvojajčnimi dvojčicami, ki jim je skupen le petdeset odstotni delež. Ugotovljeno je bilo, da imajo identične dvojčice višjo stopnjo idealizacije o vitkosti kot dvojajčne dvojčice, kar je potrdilo hipotezo o pomembni vlogi genov, ki so zaslužni pri težnji k vitkosti. Ugotovili so tudi, da je pri tem prav tako pomemben tudi vpliv okolja.

“Presenečeni smo bili, ko smo ugotovili, da skupni okoljski faktorji, kot je izpostavljanje enakemu mediju, nimajo tako velikega učinka, kot smo pričakovali. Ugotovili smo, da imajo najboljši učinek okoljski faktorji, ki niso skupni in ti dvojčice med seboj tudi razlikujejo,” je povedala Suismanova. Nedeljeni okoljski faktorji so tisti, ki jih dvojčici ne delita ali ne počneta druga z drugo. To lahko vključuje na primer, da se ena od dvojčic udeleži športov, osredotočenih na oblikovanje telesa, kot je ples; drugo dekle pa je lahko več izpostavljeno medijem, ki promovirajo vitkost. Ena od dvojčic ima lahko namreč tudi drugo družbo, v kateri se več izpostavlja pomen vitkosti itd. “Kulturni rizični faktorji, za katere smo mislili, da so najbolj vplivni pri razvijanju idealizacije o vitkosti dvojčic, niso tako pomembni kot genetski rizični faktorji in vplivi okoljskih faktorjev, ki so specifični in unikatni pri vsaki od dvojčic.”

V študiji so prišli do zaključkov, da bo potrebno podrobneje preučiti pristope in načine, ki imajo vpliv na ženske ter njihovo ustvarjanje idealizacije o vitkosti in ugotoviti kako tako genetski, kot okoljski dejavniki, prispevajo k ustvarjanju teh idealizacij.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj