To odkritje bi lahko uporabili v boju proti debelosti, ki je postala največji problem sodobnega časa, ki vodi v mnoge druge bolezni in težave. Vsakdo pozna vonje, ki povečajo občutek lakote in takšne, ki ‘obrnejo želodec’. Vendar lahko molekule, ki so v aromah hrane, aktivirajo področja v možganih, ki povzročijo občutek, da smo že siti.

Ko ljudje žvečijo hrano, gredo vonji iz ust v ozadje nosu in tako vplivajo na občutek lakote, pri čemer je raziskava, ki je bila objavljena v Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazala, da so nekatere arome imele še posebej močan vpliv na to, da so se ljudje počutili site. Čvrsta hrana, ki je zahtevala veliko žvečenja in požiranja (s čimer se sproži intenzivno sproščanje arom), je dala boljše rezultate, torej večji in hitrejši občutek sitosti kot bolj tekoča hrana.

Ko so testirali arome, ki so povezane z maščobami, ogljikovimi hidrati in beljakovinami, je dodajanje arom, povezanih z oglj. hidrati in beljakovinami močno povečalo občutek sitosti, kar povezujejo s tem, da je takšna hrana bogata z ‘energijo’. Tudi kompleksne arome z veliko komponentami so dajale intenzivnejši občutek sitosti kot takšne z le eno komponento, saj kompleksne arome po vsej verjetnosti sporočajo možganom, da jedo veliko različne hrane, torej velik obrok.

Vsa ta odkritja bodo raziskovalcem lahko v pomoč pri razvijanju nove generacije hrane, ki sprošča arome, ki ljudem dajo občutek sitosti, s čimer se bodo borili proti debelosti. Morda bodo tudi dodali posebne kapsule, ki bodo spodbudile oz. podaljšanje okus po hrani v ustih in sproščanje arom v nosu. Še dodatna možnost je dodajanje posebnih sestavin za žvečenje, da bodo ljudje hrano dlje in temeljiteje prežvečili in ne le na hitro goltali.

Z vsemi temi odkritji predvidevajo, da bodo zmanjšali količino hrane, ki jo posamezniki zaužijejo, za približno 10 %, počakati morajo le še na dolgotrajnejše raziskave, da ugotovijo vpliv v daljšem časovnem obdobju. Hkrati pa priznavajo, da vse to ni rešitev sama po sebi – treba je spremeniti življenjski slog.

2 KOMENTARJI

  1. Razvijanje nove generacije hrane, kapsule, ki spodbujajo / podaljšujejo okus? O groza! Pri hrani sem bolj za nazaj k naravi. 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj