… proti bakteriji Helicobacter pylori, ki je eden najpogostejših povzročiteljev gastritisa in ostalih želodčnih težav.

Helicobacter pylori je bakterija, ki je tesno povezana z želodčnimi razjedami, gastritisom, rakom na želodcu in drugimi boleznimi. Zdravljenje z antibiotiki se je pokazalo kot učinkovito, vendar žal le na kratki rok, saj je prineslo le začetno olajšanje, dolgoročno pa se lahko razvije odpornost bakterije na antibiotike in bolezen se povrne.

V preteklih raziskavah so preučevali razne rastline in njihovo delovanje proti Helicobacter pylori, med drugimi česen, brokoli, brusnice in zeleni čaj, a je ekstrakt grozdja, resveratrol, najbolj obetaven zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, polifenolov in antibakterijskega delovanja.

V raziskavi so testirali antibakterijski učinek ekstraktov raznih vrst grozdja (belo, rdeče, tamjanika, črno) kot tudi njegove učinkovine resveratrol, elagično kislino in miricetin na bakterijo Helicobacter pylori in ugotovili, da ima daleč najboljši vpliv grozdje tamjanika oz. ekstrakt lupine tega grozdja, sledi pa mu ekstrakt tamjanika grozda vključno s semeni. Učinek proti Helicobacter pylori sta pokazali tudi učinkovini resveratrol in elagična kislina.

PREBERITE TUDI: 7 neverjetnih zdravilnih in pomlajevalnih učinkov resveratrola

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj