Ekipa z Univerze v New Yorku (NYU) je ta proces preučevala pri miših, ki imajo enake celice za barvo dlake. Njihovo delo bi lahko bilo podlaga za zaviranje procesa sivenja.

Po mnenju britanskega združenja dermatologov (BAD) bi delo na področju melanocitov lahko pomagalo tudi pri razumevanju in zdravljenju nekaterih vrst raka in drugih zdravstvenih stanj.

Kako sivijo lasje?

Lasje ves čas rastejo in izpadajo, kar je normalen cikel, ki se odvija vse življenje. Novi lasje rastejo iz lasnih mešičkov v koži, kjer so tudi melanociti, ki proizvajajo pigment, in tudi melanociti nenehno propadajo in se obnavljajo. Novi nastajajo iz matičnih celic in prav te celice po mnenju raziskovalcev “obtičijo” v limbu pri ljudeh, katerih lasje so osiveli.

Ko se lasje starajo, izpadajo in nato večkrat ponovno zrastejo, čedalje večje število matičnih celic melanocitov pa postaja počasnih pri svojem delu. Matične celice prenehajo krožiti po mešičku in se ustalijo ter tako ne dozorijo v polnovredne melanocite. Ker se pigment ne proizvaja, lasje postanejo sivi, beli ali srebrni.

Ekipa NYU Langone Health je za preučevanje procesa staranja celic uporabila posebna skeniranja in laboratorijske tehnike. “Naša študija prispeva k našemu osnovnemu razumevanju, kako melanocitne matične celice delujejo pri barvanju las,” je za znanstveno publikacijo Nature povedal glavni raziskovalec študije Dr. Qi Sun, podoktorski sodelavec na NYU Langone Health.

“Novo odkriti mehanizmi povečujejo možnost, da enaka fiksna postavitev melanocitnih matičnih celic obstaja tudi pri ljudeh. Če je tako, to predstavlja potencialno pot za obračanje ali preprečevanje sivenja.”

Ni prvič, da znanstveniki domnevajo, da bi lahko bilo sivenje las delno reverzibilen proces. Eden od možnih in ozdravljivih vzrokov za prezgodnje sivenje je sicer tudi nezdrava prehrana oz. na sploh nezdravo življenje (stres, premalo spanja, kajenje, odsotnost gibanja …).

Nekateri raziskovalci trdijo, da lahko stres prispeva k temu, da človeški lasje postanejo beli, in predlagajo, da bi odstranitev tesnobe lahko obnovila proces pigmentacije – vsaj za nekaj časa.

Druge raziskave kažejo, da je genetika ali DNK delno odločilna za to, kdaj bomo osiveli.

Puljenje sivih las

Strokovnjaki odsvetujejo puljenje sivih las. S tem ne boste preprečili, da bi naslednji lasje, ki bodo zrasli iz istega mešička, postali sivi – lahko pa poškodujete lasni mešiček, zaradi česar novi lasje težko zrastejo, kar pomeni, da vam lahko ostane manj las ali celo pleša.

Dr. Leila Asfour iz Britanskega združenja dermatologov je povedala, da je področje barv las velik posel: “Svetovni trg barv za lase naj bi do leta 2030 dosegel vrednost 33,7 milijarde dolarjev. Očitno obstaja povpraševanje.”

“Očitna posledica te raziskave za širšo javnost je, da smo korak bližje temu, da bi našli način, kako regenerirati sive lase; hkrati rezultati te študije pomagajo medicini bolje razumeti druga stanja, pri katerih bi te matične celice lahko imele pomembno vlogo – na primer razumeti osnovno naravo najbolj smrtonosnega kožnega raka, ki ga zdravimo, imenovanega melanom.”

Morda bodo pomagale tudi pri zdravstvenem stanju, imenovanem alopecija areata, pri katerem imunski sistem napade lase in povzroči njihovo izpadanje. Pri teh bolnikih včasih lasje ponovno zrastejo beli, je pojasnila.

Prav tako bi lahko dobili več informacij o vitiligu – kožnem obolenju, pri katerem se pri bolnikih pojavijo bele kožne lise. Znanstveniki so poskusili kirurško namestiti lasne mešičke na prizadeta območja, da bi pomagali obnoviti barvo iz pigmenta, ki se nahaja v lasnem mešičku.

“Potrebne so nadaljnje raziskave,” pravi doktor Asfour; dr. Yusur Al-Nuaimi iz Britanskega združenja za lase in nohte pa je dejal, da je zdravje lasišča pomembno za dobro rast las, zlasti s staranjem.

“Nedavna študija na miših prispeva k našemu razumevanju lasnega mešička in delovanja celic, ki proizvajajo pigment. Že zdaj odkrivamo več o možnostih zdravljenja z matičnimi celicami pri boleznih, vključno z izpadanjem las, in študije, kot je ta, z novimi ugotovitvami o celicah, ki proizvajajo barvo, lahko v prihodnosti prinesejo vrsto možnosti zdravljenja za naše bolnike.”

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj