… se je v Sloveniji uveljavilo šele v zadnjem obdobju, po osamosvojitvi. Temu prazniku posvečajo pozornost tudi v vrtcih in osnovnih šolah, saj kar 180.000 mater živi v družini, v kateri je vsaj en otrok mlajši od 15 let – torej predšolski ali šoloobvezen otrok.


Foto: 2.bp.blogspot.com

Po podatkih Eurostata (Anketa o delovni sili) je bila Slovenija v letu 2011 na petem mestu med državami EU po zaposlenosti mater, ki živijo v družini z enim otrokom (78 %) (za Dansko, Avstrijo, Finsko in Švedsko).

Otroci več kot tretjine mater (248.085 ali 37 %) niso živeli več skupaj z materami, ker so že zapustili gnezdo (ali umrli). Skoraj vse te matere so bile starejše od 50 let; v povprečju so bile stare 67,5 leta, številne med njimi so bile tudi že babice.

Mame nekoč in danes
Matere, ki so rodile pred petdesetimi leti (1963), so skupaj rodile skoraj 30.000 otrok, večinoma so imele osnovnošolsko izobrazbo, polovica jih ni imela lastnih dohodkov. Tiste, ki so tega leta prvič postale matere, so bile stare v povprečju 24,4 leta.
V letu 2011 so bile ženske, ki so prvič postale matere, za 5,3 leta starejše kot pred 25 leti, torej 28,8 leta. Največ žensk od vseh, ki so takrat rodile, je bilo starih 28–32 let. Več kot polovica mater, ki so rodile v letu 2011, je imela, podobno kot pred petindvajsetimi leti, srednješolsko izobrazbo; le manjšina od teh je končala samo nižjo ali srednjo poklicno šolo. Med materami v tem času je bilo že več kot 40 % takih, ki so pridobile višje- ali visokošolsko izobrazbo; samo osnovnošolsko izobrazbo je imela le še vsaka dvanajsta. (Vir: Statistični urad RS)

Vsaka mama je prava mama, dana za srečo in na veselje. Prava. In ena sama. Za vse življenje – T. Pavček

Vir naslovne fotografije: dotcomgiftshop.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj