Ljubljana, 20. november 2010 – V Kinocentru Kolosej Ljubljana je policijska in forenzična ekipa v zasedbi gledališča Ana Monro raziskovala nenavadne umore različnih biotskih vrst: čebele, veverice, tune in hrasta. Izumiranje rastlinskih in živalskih vrst, ki ga povzroča človeška roka, je namreč hud zločin, ki ga moramo takoj ustaviti. Le na ta način bomo ohranili biotsko raznovrstnost, ki je naše življenje.

biotska_raznolikost_2

V okviru gledališke predstave je skozi glavni vhod Kinocentra Kolosej malo po 19. uri vstopila skupina devetih policistov. Poslušali in izpolnjevali so kratke ukaze šefa policije in dveh izkušenih častnikov. Porazdeli so se v dve skupini in bilo je očitno, da iščejo nekaj sumljivega. Sledi so jih vodile do tekočih stopnic in naprej v spodnje prostore, kjer so našli skrivnostno umorjene čebelo, vrabca, tuno in hrast. Policija je kraj zločina skrbno zavarovala, kmalu nato pa je prispela tudi forenzična ekipa, ki je začela s preiskovalnim postopkom. Po končani preiskavi je šef policije na glas povedal: “Danes je to vrabec, jutri smo lahko mi”.

biotska_raznolikost_1

Opisana 10-minutna predstava v zasedbi uličnega gledališča Ana Monro je potekala v sklopu vseevropske ozaveščevalne kampanje o biotski raznovrstnosti pod skupnim imenom “V tem smo skupaj”. Pod okriljem Evropske komisije pa se je na kraju dogodka posnel tudi informacijski video, katerega namen bo nadaljnjo razširjanje informacij in spodbujanje varstva biološke raznovrstnosti po vsej Evropi.

Več na: www.vtemsmoskupaj.eu

Združeni narodi so leto 2010 proglasili za Mednarodno leto biotske raznovrstnosti, zato sta EU in Generalni direktorat za okolje v letu 2010 Biotsko raznovrstnost postavila v središče pozornosti. Cilj vseh aktivnosti, ki potekajo v okviru tega leta pa je povečanje osveščenosti svetovne javnosti o pomembnosti biotske raznovrstnosti za naše življenje. Biotska raznovrstnost, ki pomeni raznolikost življenja na zemlji, namreč človeštvu nudi številne dobrine in storitve (zagotavlja, hrano, kisik, gorivo, vodo …), česar pa se ne zavedamo, dokler jih ne izgubimo. Zato stremimo k ohranitvi biotske raznovrstnosti, da ne bo prej prepozno!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj