­Bluze so postale del ženske garderobe konec 19. stoletja, ko so v kombinaciji z dolgimi krili tvorile vsakdanjo, praktično oblačilo za ženske viktorijanske dobe.

­

karirasta bluza


Od takrat naprej so bile bolj ali manj vedno del ženstvenega oblačenja, pri čemer so seveda imele svoje vzpone in padce v modnem svetu. V petdesetih letih prejšnjega stoletja so se nosile na ozka krila z visokim pasom, v šestdesetih so bile popularne take z malim, zaobljenim ovratnikom. V sedemdesetih so bile široke, vzorčaste in z zvonasto razširjenimi rokavi, v osemdesetih svilene z močno podloženimi rameni … Temu je sledilo manjše zatišje in nekaj let se bluz ni videvalo ne na modnih pistah, ne v trgovinah. Veljalo je celo, da jih nosijo le dame določene starosti, ob omembi izraza “bluza” pa je človeku v nos zavel vonj po naftalinu iz babičnine omare.

Zadnjih nekaj sezon pa je bluza zavzela enega izmed glavnih prestolov na vseh modnih pistah. Chloé, Chanel, Marc Jacobs, Givenchy, Prada in številne druge modne hiše so bluze spet obudile od mrtvih in jih ponesle med mlade, moderne ženske. Lahko rečemo, da smo doživeli pravo vrnitev bluze. Le-ta zavzema vse možne oblike in kroje: od čipkaste do viktorijanske, z naborki, volančki, nabranimi rokavi ter številnimi detajli to ni le kos, ki ga oblečemo pod jopo ali suknjič, temveč želi zavzeti glavno vlogo v našem outfitu. Kako se lotiti bluze, da bomo izgledale sodobno in ne kot babica na čajanki?

bluza za poslovne priložnosti


Pravil pravzaprav ni. Za poslovno in malce strožje oblačenje velja, da s kombinacijo bele in črne ne moremo zgrešiti. Klasična bela bluza, ki spominja na moško srajco, a je obvezno telirana in vsebuje nekoliko elastana za lepše prileganje brez gub, vam bo služila leta. Kombinirajte jo na ravno krojene hlače ali vse vrste kril, za casual pridih pa na kavbojke. Z različnimi dodatki (ogrlice, zapestnice, uhani…) lahko spremenite njen izgled in jo ponesete od jutranjih službenih obveznosti do večernega kozarčka v dobri družbi.

5 KOMENTARJI

  1. Malina, ponovno odličen članek, spet sem ga prebrala na mah! Bluze rada nosim, sicer večinoma običajnejše kroje, imam pa tudi nekaj bolj posebnih, za eno sem sedaj ugotovila, da ima rahlo viktorijanske rokave 🙂 Sicer pa so sploh za v službo bluze redno na meni, se mi zdijo tak hvaležen kos – bodisi samostojno bodisi pod puloverjem ali wrap-jopico.

  2. Super članek! Res je še pred nekaj leti imel ta kos garderobe predznak, da je za starejše dame. Po moje po krivici, delno pa najbrž tudi zato, ker je bila takrat nekaj časa vsaj pri nas izbira res bolj primerna za malo starejše in bolj klasične ženske.
    Kje je pa mogoče kupiti kakšno bolj galmurozno, viktorijansko bluzico? Morda katera ve?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj