Tudi vreme je lahko sprožilec migrene

Zagotovo ste že vajeni, da se nekateri bolj in pogosteje pritožujejo nad vremenom. Morda ste celo pomislili, da so nergači in »kaj jamrajo«. A dejstvo je, da smo si ljudje različni in na nekatere zunanji vplivi, med drugim tudi vreme, veliko bolj vplivajo. Torej ni ‘problem’ v njih, temveč da so dejansko bolj dovzetni za zunanje vplive in dražljaje.

Eden izmed vplivov vremena je tudi ta, da lahko povzroči spremembe v počutju. Starejši ali tisti, ki so imeli kake poškodbe, pogosto tarnajo, da »jih trga« po kosteh ali mestu poškodbe – in to zagotovo ni iz trte izvito.

Seveda preden za svoj glavobol obtožite vreme, pomislite, ali ste dovolj pili, saj je dehidracija daleč najpogostejši razlog za glavobol; sledita ji stres in pomanjkanje spanja. Kaj kmalu pa jim sledi vreme. Strokovnjaki so namreč potrdili, da lahko nenadne spremembe vremena sprožijo glavobol, vključno z migreno.

PREBERITE TUDI: Imate pogosto glavobole? To je najpogostejši razlog

Kako vreme sproži glavobol?

“Na nekatere ljudi vpliva že sprememba tlaka; na druge poskok ali padec temperature. To je šok za telo, ki se lahko odzove z utrujenostjo ali napadom glavobola,” je razložila dr. Sara Crystal, nevrologinja in strokovnjakinja za glavobole iz newyorškega centra za glavobole Cove.

Po podatkih študije iz leta 2017, sprememba tlaka in vremena kažejo tudi na to, kako močan bo glavobol: avtorji raziskave so ugotovili, da padec tlaka vpliva na slabši pretok krvi in povzroči utrujenost mišic, kar vpliva na jakost glavobola.

Druga študija, objavljena v znanstveni publikaciji Journal of Headache Pain, je pokazala, da je 52 odstotkov udeležencev, sicer bolnikov z migreno, poročalo o občutljivosti na temperaturo. Ugotovili so tudi, da imajo ti ljudje migrene pogosteje pozimi, čeprav je vsaka sprememba vremena lahko sprožilec.

Poleg spremembe tlaka in temperature so vremenski sprožilci migren oz. glavobolov tudi visoka vlažnost; suh zrak; močna sončna svetloba; zelo vetrovno vreme oz. nevihte, poročajo z ugledne klinike Mayo. Pri mnogih pa je sprožilec tudi spomladanski in jesenski premik ure, ki poruši cirkadijski ritem telesa.

PREBERITE TUDI: Se počutite depresivno; nimate volje in energije? To je lahko posledica jesenskega premika ure

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj