Zaradi velike razširjenosti parodontalne bolezni oziroma vnetja obzobnih tkiv, se zobozdravniki vsakodnevno srečujemo z njo pri svojem delu. Ker poznamo tveganja za resne zdravstvene zaplete, katerim so izpostavljeni bolniki z napredovalno obliko vnetja obzobnih tkiv, se zavedamo, kako pomembno je obvladovanje parodontalne bolezni.

parodontalna_bolezen 

Infarkt, možganska kap, pljučna obolenja, prezgodnji porod in prenizka porodna teža novorojenca, so samo nekateri resni zdravstvenih zapleti, katerim tveganju so bolniki z napredovalno obliko parodontalne bolezni izpostavljeni mnogo bolj kot ljudje z zdravimi obzobnimi tkivi. V veliki meri je obvladovanje parodontalne bolezni dobesedno v rokah pacientov, saj lahko sami, s temeljito ustno higieno in ob uporabi pravih pripomočkov, razvoj in napredovanje parodontalne bolezni preprečijo. Res pa je, da pri tem potrebujejo veliko spodbude, strokovno vodstvo pri izboru pravih pripomočkov in učenju tehnik čiščenja ter stalen nadzor, da bi bila učinkovitost njihove vsakodnevne ustne higiene optimalna. Zato je za obvladovanje parodontalne bolezni zelo pomembna tudi individualna preventiva.

Zdrave dlesni ne krvavijo

Krvavitve iz dlesni so znak, da so dlesni vnete. Povzročitelji vnetja so bakterije v zobnih oblogah, ki se v skupkih lepijo na zobe in dlesni. Bakterije se na tistih mestih, od koder jih težje odstranimo še bolj kopičijo in razmnožujejo, zobna obloga se debeli in zori, zato je bakterij, ki s svojimi strupi napadajo obzobna tkiva, vedno več. Kritična mesta za razvoj vnetja dlesni so:

  • medzobni prostori – tam se vnetje razvije najprej;
  • rob dlesni oziroma žleb med dlesnimi in zobom;
  • predeli pod mostički;
  • okrog implantatov (zobnih vsadkov).

krvavenje_dlesni 

Prvi ukrep ob krvavitvah dlesni je odstranjevanje povzročitelja. Z zobno ščetko, medzobno ščetko in/ali zobno nitko moramo temeljito odstraniti bakterijske obloge. Največja napaka je, da pustimo krvaveče dlesni na miru in jih nekaj časa ne čistimo. Ukrepati moramo ravno nasprotno! Kadar dlesni zakrvavijo, moramo biti pri svoji ustni higieni še bolj temeljiti.
Nezdravljeno vnetje dlesni se lahko razvije v težje oblike parodontalne bolezni.

Temeljitost in natančnost

Dobra ustna higiena nima nič  skupnega s pogostim drgnjenjem zob. Bolj kot pogosto, je pomembno temeljito čiščenje zob. O temeljitem čiščenju zob govorimo takrat, kadar zobne obloge odstranimo tudi iz vseh skritih kotičkov.

umivanje_zob 

Kako temeljita je naša ustna higiena, lahko preverimo sami. Po zaključenem čiščenju zob uporabimo dvobarvni sistem za razkrivanje zobnih oblog (v obliki tabletk ali tekočine). Dvobarvni zato, ker se bodo zobne obloge, ki so nam po čiščenju še ostale obarvale rdeče ali modro, odvisno kako stare so. Če na katerem mestu odkrijemo stare zobne obloge, je to jasen pokazatelj, da ta mesta že nekaj časa niso bila natančno očiščena, oziroma da jih pri čiščenju nevede zanemarjamo. Če pa smo bili pri čiščenju temeljiti, ne bo na zobeh niti rdeče niti modro obarvanih mest.

5 KOMENTARJI

  1. mene pa zanima, ali je tudi pri zobeh, ki so ČISTO skupaj, nujna uporaba ščetkice za medzobne prostore. sama sem se namreč nekaj časa mučila, vsako (tudi najtanjšo in najdražjo) zlomila pri prvem poskusu, zato sem pristala na nitki. si pa zobe nitkam 2x dnevno, enkrat s tako nitko, ki se pod vplivom vlage ful “razširi” in zato po mojem res postrga vso svinjarijo izmed zob, drugič pa s klasično, povoskano.

  2. Malina, jaz še nitko komaj spravim vmes, tako, da z medzobnimi niti ne poskušam. Tako, da dvomim, da so nujne (oz. da sploh pridejo v poštev pri takih zobeh).

  3. pri meni je enako. dokler nisem dobila “grifa” z nitko, sem jo res komaj vmes spravila. no, sedaj pa trobim tudi vsem ostalim z zobmi skupaj, ki pravijo, da se takih ne da nitkat, da se seveda da in da je še kako nujno. jaz si sedaj brez nitkanja sploh ne predstavljam več umivanja zob, imam kar paranojo in me med zobmi vse “tišči”, kot da imam še ful hrane vmes, če si slučajno ne ponitkam :/.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj