V kulturnem trenutku, ki ga zaznamujejo številni izzivi, je Pantone barva leta 2023 drzen odtenek rdeče barve, ki govori o moči in vitalnosti, potrebni za oblikovanje pozitivnejše prihodnosti.

PANTONE 18-1750 Viva Magenta, živahen in niansiran odtenek škrlatno rdeče barve, je študija ravnovesja: barva, ki črpa iz toplih in hladnih tonov, ima izvor v naravi, njen elektrizirajoči odtenek pa je mogoče najti tako v fizični kot virtualni sferi, kar govori o raznolikosti našega sodobnega sveta.

Inštitut Pantone, ki že 23. leto izbira barvo leta, je pri iskanju barve za leto 2023 upošteval številne izzive, s katerimi so se ljudje soočili v zadnjih letih, kot je bila ‘pandemija’ COVID-19, in kako so ti oblikovali perspektivo, vrednote in stališča.

“To barvo smo izbrali, ker se nam je zdelo, da je to nekonvencionalen odtenek za nekonvencionalen čas – nekaj, kar nam lahko predstavi novo vizijo,” je povedala Leatrice Eiseman, izvršna direktorica inštituta. Viva Magenta, ugotavlja Esiemanova, sporoča moč, vendar na asertiven, ne agresiven način. “Gre za barvo, ki resnično vibrira z živahnostjo in energičnostjo, ki kaže nov signal moči, kar vsi potrebujemo za bolj optimistično prihodnost.”

Eiseman, ki je barvo Viva Magenta opisala kot “živahno rdečo barvo, ki utripa v gibanju”, kot enega glavnih navdihov za letošnji izbor barve izpostavlja naravo, in sicer barvila košenil, pridobljena iz žuželk, ki so se že od drugega stoletja pred našim štetjem uporabljala za prelivanje bogatih rdečih odtenkov na tkanine in papir.

Ob vse večjem vplivu tehnologije v sodobnem svetu, ki se je močno odražal v odtenku lanskoletne barve leta, navdihnjenem z zasloni na dotik, dinamični barvi “periwinkle blue” Very Peri, je spominjanje na prvobitni svet z odtenkom, kot je Viva Magenta, priložnost, da se vrnemo v zgodovino, jo počastimo in se z njo ponovno povežemo, hkrati pa si predstavljamo svetlejšo prihodnost.

“Upamo, da bo simbolika te barve ustvarila dinamičen svet, ki spodbuja eksperimentiranje,” pravi Eiseman. “Takšnega, ki izkorišča virtualno v fizičnem svetu in opogumlja našega duha za raziskovanje revolucionarnih možnosti.”

 

“Že samo ime barve pove, da gre za barvo, s katero lahko praznujemo, za bujno barvo, ki spodbuja optimizem in veselje,” pravi Eisemanova. “Tej barvi pravimo brezmejni odtenek, ki je resnično izstopajoč. Če nosite to barvo, ne boste vstopili v sobo in ne boste pritegnili pozornosti. Je drzna. Je duhovita in vključujoča – sprejema vse in vsakogar z enako uporniškim duhom.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj