Raziskovalci so ugotovili, da možgani z več vitamina D delujejo bolje.

Dolgo je že znano, da vitamin D pomaga pri zdravju kosti, močnem imunskem sistemu in duševnem zdravju, zdaj pa so znanstveniki prišli do novih odkritij. In sicer vitamin D pomaga tudi pri delovanju in zaščiti naših možganov.

Nove raziskave so pokazale, da imajo ljudje z višjo vsebnostjo vitamina D v možganih manj možnosti za razvoj bolezni, kot sta Alzheimerjeva bolezen in demenca. Ne samo to – njihovi možgani tudi bolje delujejo.

Nove raziskave so pokazale, da vitamin D varuje možgane

V zadnjih nekaj desetletjih so bile opravljene obsežne raziskave o vitaminu D in njegovem vplivu na človekovo zdravje. Tako so se pred kratkim raziskovalci z univerze Tufts odločili, da bodo preučili še eno potencialno korist, ki jo lahko ima vitamin D – to je na zdravje možganov.

Tako so preučili so odrasle, ki so trpeli zaradi različnih stopenj upadanja kognitivnih sposobnosti in preverili količino vitamina v možganskem tkivu udeležencev študije. Ugotovili so, da so imeli tisti, ki so imeli v možganskem tkivu več vitamina D, manjšo stopnjo kognitivnega upada. Njihovi možgani so bolje delovali.

Kako je potekala študija

V študiji Tufts so raziskovalci pregledali štiri možganske regije. Dve od teh regij sta povezani s spremembami, povezanimi z Alzheimerjevo boleznijo, ena pa z oblikami demence, ki so povezane s pretokom krvi, in ki nima znanih povezav s kognitivnim upadom ali žilno boleznijo.

Potrdili so ne le, da je vitamin D prisoten v vseh možganskih tkivih, temveč tudi, da so višje ravni vitamina D v možganskem tkivu povezane z manjšim upadom spomina in boljšo kognitivno funkcijo. Zanimivo je, da raven vitamina D ni bila povezana z drugimi označevalci Alzheimerjeve bolezni v možganih, kot so kopičenje plakov, bolezen Lewyjevih telesc in drugi. Znanstveniki sicer vedo, da je vitamin lahko pomemben pri preprečevanju teh bolezni, vendar še ne razumejo, zakaj in kako.

Končna ugotovitev

Prehranska dopolnila vitamina D so vsestransko izjemno koristna, pomanjkanje pa povzroča številne resne težave – med drugim so tudi vse avtoimunske bolezni povezane s pomanjkanjem vitamina D. Najnovejša od ugotovljenih koristi je preprečevanje upadanja kognitivnih sposobnosti. Čez jesen in zimo vitamina D primanjkuje praktično vsem, ki ga ne uživajo v obliki prehranskih dopolnil.

Najnovejši podatki pa kažejo, da je zaradi izogibanja soncu in neprestane uporabe UV zaščite kot umetno ustvarjene sončne paranoje pomanjkanje pri čedalje več ljudeh prisotno tudi čez poletne mesece, zato bi ga morala večina uživati tekom celega leta.

 

PREBERITE TUDI: Vse to so lahko posledice pomanjkanja vitamina D

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj