V raziskavi, ki je bila ta teden objavljena v znanstveni publikaciji JAMA, so primerjali možgane, slikane z magnetno resonanco (MRI) starejših odraslih, ki so imeli visok krvni tlak med 30. in 40. letom, s starejšimi odraslimi, ki so imeli v mladosti normalen krvni tlak.

Raziskovalci so ugotovili, da je imela skupina z visokim krvnim tlakom bistveno manjši regionalni obseg možganov in slabšo celovitost bele snovi – oba dejavnika pa sta povezana z demenco.

Raziskava je tudi pokazala, da so bile negativne spremembe možganov v nekaterih regijah – na primer zmanjšan volumen sive snovi in volumen čelne skorje – močnejše pri moških. Ugotavljajo, da so razlike morda povezane z zaščitnimi učinki estrogena pred menopavzo.

“Zdravljenje demence je zelo omejeno, zato je ugotavljanje spremenljivih dejavnikov tveganja in zaščitnih dejavnikov v celotnem življenjskem obdobju ključnega pomena za zmanjšanje bremena bolezni,” je dejala prva avtorica Kristen M. George, docentka na oddelku za vede o javnem zdravju.

“Visok krvni tlak je izjemno pogost in ozdravljiv dejavnik tveganja, povezan z demenco. Ta študija kaže, da je stanje hipertenzije v zgodnji odrasli dobi pomembno za zdravje možganov desetletja pozneje,” je dejala George.

Visok krvni tlak je v razvitem svetu zelo razširjen, kar dokazuje in potrjuje, da je povezan z nezdravim, sodobnim načinom življenja.

Visok krvni tlak, znan tudi kot hipertenzija, je krvni tlak, ki je višji od normalnega. Normalen krvni tlak je nižji od 130/80 mmHg. Centri za nadzor in preprečevanje bolezni ocenjujejo, da ima 47 % odraslih v Združenih državah Amerike povišan krvni tlak.

Stopnja visokega krvnega tlaka se razlikuje glede na spol in raso. Približno 50 % moških ima visok krvni tlak in 44 % žensk. Stopnja hipertenzije je približno 56 % pri odraslih temnopoltih, 48 % pri odraslih belcih, 46 % pri odraslih Azijcih in 39 % pri odraslih Latinoameričanih. Pri Afroameričanih, starih od 35 do 64 let, je verjetnost za visok krvni tlak 50 % večja kot pri belcih.

Podatki iz študij o zdravem staranju

Raziskovalci so pregledali podatke 427 udeležencev iz študije Kaiser Healthy Aging and Diverse Life Experiences (KHANDLE) in Study of Healthy Aging in African Americans (STAR). Tako so pridobili zdravstvene podatke iz obdobja 1964-1985 za raznoliko skupino starejših odraslih Azijcev, črncev, Latinoameričanov in belcev.

Pridobili so dve meritvi krvnega tlaka, ko so bili udeleženci stari od 30 do 40 let. Tako so lahko ugotovili, ali so bili v mladosti hipertenzivni, ali so prehajali v hipertenzivne ali pa so imeli normalen krvni tlak.

Pregledi udeležencev z magnetno resonanco, opravljeni med letoma 2017 in 2022, so jim omogočili iskanje nevro-slikovnih biomarkerjev nevrodegeneracije in celovitosti bele snovi v poznem življenjskem obdobju.

Tako pri moških kot pri ženskah s hipertenzijo so opazili znatno zmanjšanje volumna sive možganovine, vendar je pri moških močnejše.

Skeniranje možganov razkriva razlike

V primerjavi z udeleženci z normalnim krvnim tlakom so skeniranja možganov tistih, ki so prešli v visok krvni tlak ali imajo visok krvni tlak, pokazala manjši volumen možganske sivine, volumen čelne skorje in frakcijsko anizotropijo (merilo možganske povezanosti). Rezultati pri moških z visokim krvnim tlakom so bili nižji kot pri ženskah.

Študija se pridružuje vse številnejšim dokazom, da dejavniki tveganja za srce in ožilje v mladosti škodujejo zdravju možganov v poznem življenjskem obdobju.

“Ta študija resnično dokazuje, kako pomembni so dejavniki tveganja v zgodnjem življenjskem obdobju in da je za dobro starost treba skrbeti vse življenje – zdravje srca je zdravje možganov,” je dejala Rachel Whitmer, glavna avtorica študije. Whitmerjeva je profesorica na oddelkih za vede o javnem zdravju in nevrologijo ter vodja oddelka za epidemiologijo. Je tudi pomočnica direktorja centra za Alzheimerjevo bolezen univerze UC Davis.

“Veseli nas, da bomo lahko še naprej spremljali te udeležence in odkrili več o tem, kaj lahko naredimo v zgodnjem življenju, da se pripravimo na zdravo staranje možganov v poznem življenjskem obdobju,” je dejala Whitmerjeva.

PREBERITE TUDI: Zdravo življenje v mladih letih se obrestuje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj