Navidezna resničnost (Virtual Reality – VR), izboljšana resničnost (Augmented Reality – AR) in mešana resničnost (Mixed/Merged Reality – MR) so tehnologije, ki obljubljajo, da nam bodo v bližnji prihodnosti spremenile način dela, zabave, komunikacije, izobraževanja in življenja nasploh.

V zadnjih letih se je na omenjenih področjih pojavilo veliko izdelkov in izdelovalcev, veliko naprav pa je v bližnji prihodnosti tudi napovedanih. VR tehnologija je z nami sicer že precej časa, že od začetka 90-ih let prejšnjega stoletja, ko je zaradi tehnoloških omejitev in vseprisotne VR slabosti (kibernetske bolezni) zamrla. Ponovna obuditev se je začela z 2012, ko je navdušenec za navidezno resničnost Palmer Luckey, izvedel enega izmed najuspešnejših Kickstarter projektov, v katerem je zbral preko 2 milijona dolarjev in podjetje Oculus čez dve leti prodal Facebook-u za neverjetni 2 milijardi dolarjev.

Za razliko od VR, so AR in MR nove tehnologije. AR se trenutno že uporablja na mobilnih napravah (npr. aplikacija pokemon, snapchat, FB-aplikacije itd.), MR pa je še v fazi razvoja in večina naprav, ki obljubljajo veliko, še niso komercialno dobavljive (Microsoft Hollolens, Magic Leap, Meta 2 itd.). Predvideva se, da bodo tehnologije AR/MR v prihodnosti precej bolj popularne in uporabljane kot VR in da bodo imele tudi precej večji tržni delež, saj bodo uporabne na širšem področju. Svoje mesto bodo našle tudi v poslovnih okoljih, naprave bomo lahko nosili dalj oziroma večino časa.

Navidezna resničnost je pojem, uporabljen za opis tridimenzionalnega, popolnoma računalniško ustvarjenega okolja, ki ga lahko raziskujemo in v katerem težko ločimo, kaj je resnično in kaj ni. Pravijo, da slika pove kot 100 besed, a VR pove več kot tisoč slik.

Pri izboljšani in mešani resničnosti se ne potopimo popolnoma v navidezni svet in ne zakrijemo svojega resničnega sveta v celoti, temveč v resnični svet, v katerem se nahajamo, dodamo digitalne elemente in informacije. Mešana resničnost je podobna izboljšani resničnosti, vendar pa so pri njej digitalni elementi umeščeni v resnični svet tako, da se zavedajo prostora, v katerem se nahajajo, in z resničnim svetom interaktirajo.

Ob velikem številu izdelkov na trgu se je brez pravih informacij težko odločiti kateri izdelek je pravi za nas. Naj bo to zmogljiva naprava kot je Oculus Rift ali HTC Vive, ali bo zadostovala prenosna naprava, kot je Samsung Gear VR, kjer za prikaz slike uporabimo zaslon pametnega telefona Samsung ali pa je primernejši kateri od novejših samostojnih prenosnih prikazovalnikov, kot sta Oculus Go ali Lenovo/Google Mirage Solo? Mogoče pa bi bila boljša izbira katera izmed Windows Mixed Reality naprav?

Uporaba navidezne resničnosti prinaša tudidoločene nezaželene stranske učinke: VR slabost, utrujenost oči, pri slabo načrtovanih interakcijah pa nas lahko doleti simptom t. i. gorilje roke, obstaja pa tudi tveganje za asocialnost uporabnikov. Vplivi dolgotrajne uporabe teh naprav so v veliki meri še vedno neznani. Sistemi za prikaz navidezne resničnosti lahko povzročijo tudi prostorsko dezorientacijo, sindrom izkrcanja, težave z ravnotežjem po uporabi, ki pa lahko trajajo tudi še dalj časa (celo dni in v izjemnih primerih tudi let) po prenehanju uporabe. Lahko se nam celo ponovno vrne potovalna bolezen, ki smo jo imeli v mladosti.

Morda ste katerega izmed VR prikazovalnikov že uporabili, najverjetneje za zabavo, kot so igranje iger, ogled 360 video posnetkov ali pa ogled dogodkov v živo. Pa veste, da je uporaba za zabavo le vrh ledene gore, kjer bodo našle nove tehnologije svoje mesto v prihodnjih letih. Dejansko je tako, da če bi jih uporabljali samo za zabavo, je tako, kot da bi zmogljiv osebni računalnik ali prenosnik, uporabljali samo za igranje igre Solitaire.

Pa ste vedeli, da lahko v navidezno resničnost vstopite že za manj kot 20 EUR. Potrebujete le pametni telefon, ki ga že imate, in preprosto napravo Google cardboard oziroma Googlova kartonka.

Na NewReality.si vas bomo redno obveščali o novicah iz sveta VR/AR/MR, predstavljali in ocenjevali nove naprave in aplikacije, govorili bomo o varni uporabi naprav, prebirali boste lahko tudi strokovne članke s področja, nudili izobraževanje in še marsikaj.

Tehnologije VR/AR/MR niso muha enodnevnica, gre za naslednjo računalniško platformo in po besedah enega večjih igralcev na trgu Microsoft je tehnologija mešane resničnosti, ki jo razvijajo z izdelkom HoloLens, prihodnost osebnega računalništva, ki bo zamenjala monitor, računalnik, pametni telefon in tablico.

Če vas te nove razburljive tehnologije zanimajo, se ne morete odločiti, katera izmed naprav je primernjša za vas, se bojite stranskih učinkov, ste navdušenec nad novimi tehnologijami, potem obvezno obiščite NewReality.si.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj