Z Leo Pisani, strokovnjakinjo za kulturo oblačenja, smo se pogovarjali o celoviti podobi, ženstvenosti, kako pomembna je naša zunanja podoba in zakaj; o visokih petah in še marsičem.

Lea svoje delo opravlja že več kot 25 let in v tem času je sodelovala že s preko 130 podjetji; jim izdelala celotne podobe in izdala že 3 knjige, ki so že prevedene oz. se prevajajo tudi v angleščino.

Lea, pravite, da je obleka odraz Časa, Naroda in Kulture. Kaže socializiranost človeka. kaj to pravzaprav pomeni?

Mislim, da govori o stopnji razvoja določenega človeka – tako, kot je tudi estetika del vsakega razvitega človeka. tisti, ki razmišljajo, se zavedajo moči podobe in jo uporabljajo sebi v prid in se želijo prilagajati. Prilagajanje ni podrejanje, ampak je želje po dobri komunikaciji.

Ko govorimo o razvitosti določenega človeka, je dobro, da se vprašamo, kaj želi projicirati s svojo podobo; kaj želi ljudem povedati s svojo podobo. Človek se je od nekdaj zavedal, da ima podoba moč – predvsem so se tega zavedali voditelji v naši zgodovini in so bili zelo pozorni, kako so oblikovali svojo podobo.

Kaj pravzaprav pomeni ‘celovita podoba’ – kaj vse to vključuje?

Celovita podoba se lepo poveže – povežejo se barve, slog oblačenja in želja po projekciji določenih osebnostnih lastnosti. To je temelj za oblikovanje celovite podobe; vedno pa opazujem tudi mimiko telesa in detajle, ki so pomembni; nakit, čevlji; tudi govorica telesa. Pogosto pošljem tudi k zobozdravniku; govoriti moramo tudi o higieni … pa načinu nege in vzdrževanja oblačil … To so res drobci, ki jih poudarim tistim, ki vidim, da jim to manjka.

Kultura oblačenja je v zadnjih letih zelo padla; superge in trenirke so postale dan vsakdana; kot da se ljudem ne ljubi več oz. ne zdi vredno malo urediti. Zakaj mislite, da je tako?

Ja, oblačila za šport so prišla tudi v poslovni svet, sploh pri nas, zelo veliko ljudi je v trenirkah … Ampak saj živimo v demokraciji, vsak lahko izbere svoja oblačila. Nekateri gojijo kulturo oblačenja – so bolj ambiciozni in senzibilni in se zavedajo, da trenirka ni za povsod. Niti ni za sprehod po mestu in ni za v službo.

Vsakdo izbira po svoje, različni smo in različne cilje imamo v življenju. Tisti, ki je determiniran in ve, kaj želi, želi dobro opravljati svoje delo, tudi gradi svojo podobo.

Nekateri verjamejo, da je pomembna samo človekova notranjost, da je skrb za zunanjost celo znak plehkosti človeka. Kakšno je vaše mnenje o tem prepričanju?

To verjetno rečejo tisti, ki se s tem ne želijo ukvarjati, nimajo dovolj življenjske moči, da bi poskrbeli za svojo podobo. Danes podoba intelektualca ni neurejena podoba.

Je pa res, da mogoče pri ženskah, ki imajo podobo, ki je zelo polna detajlov, morda tudi nenaravna, neusklajena z njeno osebnostjo, okoljem in delom, potem ta neskladnost tudi malo govori o inteligenci.

Zdi se mi, da je ženstvenost nekako izginila; da so ženske izgubile stik s svojo ženstvenostjo, kar ni čudno glede na hiter tempo življenja in preobremenjenost. Kako to vidite vi?

Tudi jaz zelo poudarjam ženstvenost in velikokrat imam stranke, ki želijo to poudariti oz. vedo, da jim morda manjka. Jih zelo spodbujam pri tem, se strinjam z vami. Tudi moda je čedalje bolj oversized, veliko je oblačil, ki skrijejo žensko postavo. V njih se počutimo seveda dobro, ker nas nič ne stiska, ni treba paziti, kako se usedemo …

Pravzaprav ženstveno podobo ni tako enostavno oblikovati, sploh ki bi bila skladna z okoljem in načinom dela. Hitro smo lahko zelo seksi; jaz včasih rečem: če ste oblečeni zelo izzivalno; zelo oprijeta obleka, globok dekolte, zelo visoke pete, potem vam na čelu piše ‘izvolite’. Če iščete partnerja na delovnem mestu, je to odlična izbira.

Kako bi ženskam svetovali, da bi bile bolj ženstvene, katere so tiste majhne stvari, ki jih lahko naredijo zase vsak dan, da jo ponovno začutijo in zaživijo?

Obstaja ena zanimiva bližnjica: in to je nakup obleke. Če kupimo obleko, delujemo bolj ženstveno in ni nam treba delati styinga; kombinirati barve; kombinirati proporce; kombinirati materiale. In dejansko nekatere ženske kupujejo le obleke, ker je veliko bolj enostavno.

Pravijo, da obleka naredi človeka – ali se vam zdi, da je to res, da npr. ustrezna urejenost vpliva na naše počutje in s tem samopodobo in samozavest?

Ja, zagotovo. Če vidim neurejeno osebo – večkrat je to ženska kot moški – se mi zasmili, ker vem, da nima moči. Kadar nismo v dobri koži, se moramo potruditi in izbrati oblačila – morda celo v barvah – ki nas dvignejo in imeti nek ritual urejanja. Ker s tem ritualom si pomagamo v težkih trenutkih, ko se nam ne ljubi; ko nimamo moči, nimamo energije.

Vemo, da ko se naličim, si umijem lase, se lepo oblečem in potem po vseh teh korakih se bomo bolje počutila. Morda bi lahko spodbudili vse ženske, ki naju poslušajo, naj res delajo na tem, ker je to naravnost magično, kako vpliva na nas. Tudi reakcije okolice so drugačne.

Eden od najbolj ženstvenih kosov so zagotovo tudi visoke pete; feministke trdijo, da ženskam odvzemajo moč, da so v njih nebogljene; spet drugi pravijo, da imajo izjemen vpliv na moške, ki se menda zašibijo pred njimi. Kje je resnica – nekje vmes, ali …?

Prav v knjigi Obleka: kaj, kdaj, kako, sem kar nekaj napisala na temo visokih pet; nekatere ženske pravijo, da ženska v tem trpi, zakaj bi jih morala nositi – druge pa prisegajo na njih, ker jih dvigne, so višje, delujejo bolj elegantno.
Velikokrat me sprašujejo o primerni višini pet; jaz ne govorim več o višini, ampak da če imate visoke pete, v katerih lahko suvereno odkorakate od enega konca pisarne do drugega in se ob tem oprijemali stolov ali miz – potem so vaše pete v redu.

Katere se vam zdijo največje napake, ki jih delajo sodobne ženske pri oblačenju oz. urejanju; in katere moški?

Moški so nam lahko zgled. Soočeni so z naravnimi danostmi in ne čakajo na dan, ko bodo shujšali, se zredili, ali postali kakorkoli lepši. Pravilno kupujejo; nakupujejo na začetku sezone, kupijo kakovostna oblačila; in kupijo komplete usklajenih oblačil.

Ženske pa kupimo neko majčko, ki je samo 30 eur; pa črne hlače, ki ih rabimo – in potem imamo omaro, polno osamelcev, ki jih ne moremo kombinirati. Kupiti komplete usklajenih oblačil, ki nam ustrezajo, je težko – treba si je vzeti čas, iti v trgovino in to narediti na začetku sezone.

Če bi ženske kupovale komplete usklajenih oblačil na začetku sezone, ko je dobra ponudba in z dobro svetovalko, imaš super garderobo. Ženske, ki imajo dober slog – to ne pride iz neba. Se veliko ukvarjajo s tem.

Ali raje delate z moškimi ali z ženskami in zakaj?

Moški so bolj spretni pri prehajanju iz teorije v prakso. Sicer je na svetovanjih res manj moških, ampak tisti, ki pridejo, res želijo spremembo; ne obvladajo sproščene ravno oblačenja in želijo urejeno sproščeno podobo. In oni gredo potem v akcijo: kupijo oblačila, držijo se nasvetov, barv … kupijo vse, kar potrebujejo, uredijo omaro. Skratka, ko se odločijo, to izpeljejo.

Me, ženske, pa ne. Malo čakamo; pa zdaj nimam denarja; zdaj nimam časa … Jaz vedno pravim: če ste se vi slišali neke koristne informacije in bi jih radi ponotranjili, potem je to treba narediti v petih dneh, sicer vse razvodeni.

Celotne odgovore na ta in mnoga druga vprašanja lahko poslušate v video intervjuju, ki ga je vodila avtorica in urednica portala Planet Lepote, Tanja Matko.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj