… kot tudi odrasle – smo že poročali, nova raziskava pa je pokazala še, da je vitamin D v višjih količinah izjemno pomemben tudi za močne mišice otrok. V raziskavi so ugotovili, da so imeli otroci mater, ki so imele višje količine vitamina D v krvi v nosečnosti, močnejše mišice.

Prenizka količina vitamina D poleg na vrsto drugih težav vpliva tudi na slabotnejše mišice pri odraslih in otrocih in pomanjkanje vitamina D je močno prisotno pri mnogih ljudeh, še zlasti nosečnicah in posebej v letnih časih jesen in zima, ko skoraj ni sončne svetlobe.

V raziskavi, ki je bila objavljena v januarski številki strokovne revije Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, so merili količino vitamina D v krvi 678 materam v kasnejšem obdobju nosečnosti. Nato so otrokom teh mater pri 4 letih starosti izmerili mišično maso in moč oprijema in na podlagi dobljenih podatkov ugotovili, da več kot je imela mati v krvi vitamina D, močnejši stisk so imeli otroci.

Vodja raziskovalcev dr Nicholas Harvey, z univerze Southampton je komentiral: “To ima velik vpliv tudi na kasnejše zdravje otrok; moč mišic je največje v zgodnji odrasli dobi, nato proti starosti upada. Slaba mišična moč, oprijem v odrasli dobi je povezana s slabim zdravstvenim stanjem, vključno z diabetesom, padci in zlomi. Zelo verjetno je, da se bo večja mišična moč pri 4 letih starosti prenesla tudi v odraslo dobo, kar pomeni najzgodnejše preprečevanje bolezni.”

PREBERITE TUDI: Vse to so lahko posledice pomanjkanja vitamina D

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj