V Iniciativi slovenskih zdravnikov so se odločili, da na svoji spletni strani odprejo novo kategorijo, ki so jo poimenovali “Navdihi”. Menijo, da to potrebujemo prav vsi. V aktualnih časih še posebej. In ta film si zasluži častno mesto. Opremili so ga s spremno besedo:

Generacija Z: Ne al’ ja?

Večkrat nagrajeni kratki film Generacija Z: Ne al’ ja? izpostavi, sooči in opozarja. Res je, da v svoji osnovi izpostavlja problematiko odvisnosti od sodobne tehnologije, ampak obenem vsakemu gledalcu ponuja še veliko več kot to. Dotika se namreč nekaterih najbolj osnovnih vidikov življenja, ki jih učenke in učenci s spretno pripravljeno koreografijo in sproščeno ustvarjalnostjo pripnejo na filmski trak ter tako na izredno neposreden način ponudijo v razmislek vsakemu, ki si ogleda film.

Ogled je še posebej zanimiv, saj je film še toliko bolj aktualen v  trenutnih razmerah. Je neizprosen v svoji dilemi (ne al’ ja?) in konkreten v svoji vsebini (z izrazom “Generacija Z” označuje današnjo mladino) in tako jasno nastavlja ogledalo situaciji, v kateri smo se danes znašli kot družba.

Film je bil s svojo močno sporočilnostjo uspešen tako doma kot tudi v tujini. Poleg zmage na 55. srečanju najmlajših filmskih in video ustvarjalcev Slovenije novembra 2019 v Izoli še posebej izstopa tudi vrhunska uvrstitev na mednarodnem filmskem festivalu MEET (Movies for European Education and Training) v Rimu, kjer je v izredno močni konkurenci (na festival so prejeli približno 1800 filmov iz več kot 100 držav) zasedel 2. mesto v eni izmed štirih kategorij (Education Europe). Nazadnje pa je bil nagrajen z nazivom Best Music Video na festivalu v Moskvi.

Vabimo vas torej k ogledu tega kratkega in pomenljivega filma, ki si kljub svoji mladosti (in morda prav zaradi nje) upa zastaviti vprašanja kot so »Kdo v resnici smo?« in »Kam (hočemo, da) gremo?«.

Vabljeni k ogledu. Oglejte si ga sami, v krogu družine, v družbi prijateljev, otrok, sodelavcev, sorodnikov … Dotaknil se bo tudi vas. Srečno vsem nam in našim otrokom!

Originalni posnetek se nahaja tukaj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj