… življenju – sklepano zgolj iz tega, da so ljudje, ki pogosteje spolne odnose, srečnejši. A dejstvo je, da obstaja več razlogov, zakaj obstaja ta povezava med spolnostjo in srečo. Zgolj dejstvo, da smo srečni, lahko vodi v to, da ima nekdo pogosteje spolne odnose, kar raziskovalci imenujejo ‘obratna vzročnost’. Ali pa dejstvo, da smo zdravi, vodi v večjo srečo in več spolnosti.

 

V prvi raziskavi so tako raziskovalci preučili vzročno povezavo med pogostimi spolnimi odnosi in srečo: raziskovalci so razdelili pare v starostni skupini med 35 in 65 let na dve skupini in ena je morala imeti spolne odnose dvakrat pogosteje kot druga, nato so primerjali, koliko srečni so bili v eni in drugi skupini. Preizkus je trajal 3 mesece, rezultate pa so objavili v znanstveni reviji Journal of Economic Behavior & Organization.

PREBERITE TUDI: Intima v partnerskem odnosu

Ugotovili so, da zgolj dejstvo, da ima nekdo pogosteje spolne odnose, ne vodi v večjo srečo, saj pari iz prve skupine niso bili nič srečnejši kot tisti, ki so imeli spolne odnose redkeje. Ravno nasprotno – ker so morali imeti spolne odnose pogosteje, je stopnja sreče celo malce upadla. Delno je bilo tako tudi zato, ker je povečana pogostost spolnih odnosov vodila v manj želje po seksu in uživanja pri njem. Skratka, več seksa je vodilo v manj želje po njem, manj užitka in manj sreče in zadovoljstva.

“Morda bi bilo stanje drugače, če bi pari sami povedali, zakaj imajo spolne odnose in bi npr. sami hoteli imeti več spolnih odnosov, izven kakršnekoli raziskave. Če bi imeli sredstva, da bi ponovili raziskavo, bi skušali spodbuditi pare na druge načine, da bi več seksali, npr. ustvariti bolj seksi misli, jih dati v zapeljivo opremljene sobe in podobno, namesto, da smo jim dali navodila, da morajo to početi pogosteje,” so razmišljali raziskovalci s kolidža College of Humanities and Social Sciences.

PREBERITE TUDI: Seks za eno noč: kaj se dogaja v naših možganih?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj