Včasih se nam življenje zdi kot omejena tlakovana pot, ki je pred nami, in ki se je moramo držati. Poglejte, kako smo vzgojeni. Večinoma pridemo na svet in razvijemo svoje ideje in zaznave od tistih, ki so nam najbližji – naših staršev. Sčasoma se znajdemo v šoli, v krogu prijateljev, širše družine ali celo na internetu. Ti novi viri “življenja” nam ponazarjajo, “kakšno je življenje”, zato jim pogosto sledimo.

V teh zgodnjih formativnih letih opazujemo in si ustvarjamo predstavo o tem, kako naj bi življenje potekalo. Učimo se od ljudi, ki so se učili od tistih pred njimi, in tako naprej. Skozi zgodovino se razvijajo zelo majhne ideje, vendar običajno večina načina življenja ostane enaka. Ne spreminjamo se kaj dosti.

Kaj pa se zgodi, ko se nam zdi, da nas kliče nova prihodnost? Kako se prebuditi, da življenje ni omejeno na to ozko pot?

To je koncept “najboljše odločitve”. Kolikokrat smo že slišali “to ni najboljša odločitev” ali “to ni najboljša odločitev za vso družino”. Ko si ogledamo obe izjavi, ugotovimo, da je “najboljša” subjektivna. Kar je “najboljše” za eno osebo, morda ni “najboljše” za drugo. Poleg tega sta obe zaznavi “najboljšega” ustvarjeni na podlagi sistemov prepričanj, ki jim je bil vsak od nas izpostavljen v svojem življenju. To je ključni dejavnik, ki se ga je treba zavedati, ko začutimo željo, da bi se osvobodili starih vzorcev.

Ujeti smo v sisteme prepričanj

Ko naše izkušnje vodijo naše nevro-plastične misli k ustvarjanju takšnega sistema prepričanj, omejimo način, kako gledamo na stvari. Ne čutimo več, kaj je “najboljše”, temveč analiziramo in opredeljujemo “najboljše” na podlagi zgodbe; pogosto je to zgodba iz preteklosti, ki temelji na povsem drugih časih kot sedanji trenutek. Zgodba, ki je ne preverjamo s svojimi občutki, temveč jo utemeljujemo le z umom.

S tem ne želimo očrniti uma. Je neverjetno orodje, ki je del naše izkušnje, vendar: ali ga lahko bolje povežemo s svojim telesom? Z našo naravo? Ali lahko dosežemo, da bodo naši sistemi delovali v boljši harmoniji? Ali pa naj še naprej delujemo na avtopilotu, kjer naš um praktično vodi predstavo?

Vzemimo primer otroka, ki danes končuje srednjo šolo. V devetih od desetih primerov mu bodo povedali in morda celo verjeli, da je “najboljša” odločitev za njegovo življenje nadaljevanje izobraževanja na univerzi. Ne glede na to, da ne vedo, kaj bi radi študirali, bodo mnogi trdili, da je to najboljše – in bodo na to celo ponosni.

Za nekoga, ki želi postati zdravnik, je nadaljevanje izobraževanja verjetno “najboljša” pot, toda zakaj, razen zaradi strahu in pogojev, silimo vse druge otroke v ta proces? Kako to vpliva nanje? Na njihove želje? Kako bodo ravnali s svojimi otroki?

Otrok se pogosto sprašuje o teh stvareh, toda namesto da bi ta vprašanja poglobljeno raziskal, ga kultura in pogojevanje prisilita, da sprejme idejo, da preprosto ne vidi dovolj jasno svoje prihodnosti. Če jim ne bodo sledili, bodo uničili svojo prihodnost. Vsakršno razmišljanje o njihovih resničnih željah in strasteh je še naprej potlačeno v korist sprejemanja “poti”.

Po srednji šoli se mladim pogosto reče, naj se zaposlijo, da bodo lahko kupili hišo, saj je lastništvo in nakup hiše pametna odločitev. Če se oseba odloči, da ne bo kupila hiše ali morda ne bo šla na srednjo šolo, se ji pogosto zdi, da “zaostaja” za drugimi. “Zdaj bi moral iti na univerzo, nočem zaostajati.” Kako pogosto to slišimo?

Ker mladi na začetku življenja sledimo tem prepričanjem in jih sprejmemo kot “tako pač je”, bodo to idejo o tem, kaj je “NAJBOLJŠE”, najpogosteje odnesli s seboj do konca življenja. Na podlagi tega bodo presojali svoje odločitve, izražali čustva, razvijali samospoštovanje in tako naprej. Konec koncev je njihov um ustvaril dobesedne poti, ki temeljijo na tej resničnosti, in tudi njihov živčni sistem se je uskladil s tem. Ustvarili smo fiziološko stanje o tem, “kaj je najboljše”.

Tako bodo ti mladi v nadaljevanju vsako odločitev sprejemali na podlagi sistemov prepričanj, ki so jim jih posredovali in jih naučili.

In to se lahko še bolj zoži. Kaj naj študirajo v šoli, kakšno službo naj dobijo, kakšen avto naj kupijo, kako naj porabljajo in varčujejo denar, kakšno hišo naj kupijo in tako naprej … vse to se pogosto uči. Preko kulture, družine, medijev, družbe – in ne nujno v nas samih.

Globoka resnica

Nobena od zgodb o življenju, ki jih sprejemamo, ni resnična. Vse to je sistem prepričanj. Dojemanje, ideje! Ker smo pogosto povabljeni k temu, da življenje jemljemo zelo resno, si zapremo občutek za igro, radovednost in prilagodljivost, ki so bistveni za iskanje občutka lahkotnosti in miru v življenju.

S togostjo in resnostjo prideta tudi stres in travma. Sledita depresija in tesnoba, včasih tudi resna bolezen. Razlog za to je, da se globoko v sebi počutimo obtičali. Ne izražamo nečesa globoko v sebi in se silimo prilagajati nečemu, kar nam v mnogih pogledih ni naravno. Morda v naših mislih, vendar ne v našem celotnem bitju.

Poglejte si naš svet, kako smo bili prepričani, da se vsi ženemo za isto stvarjo? Za istimi stvarmi? Ali je mogoče, da so nam prodali idejo, imenovano “idealno življenje”? Zanimivo je, da ima večina območij sveta svojo različico tega “idealnega življenja”, ki temelji na kulturi. Toda koliko od nas se z njo resnično strinja in koliko je le nekaj, kar smo sprejeli?

Če ga preprosto sprejemamo, čigavo življenje v resnici živimo? Čigave sanje v resnici zasledujemo in uresničujemo?

Vzamemo tega popolnoma ekspanzivnega ustvarjalnega posameznika, ki se igra na ekspanzivnem igrišču, imenovanem Zemlja, in ga omejimo na to majhno ozko pot, ki je “najboljša”. Namesto da bi svoje življenje preživeli tako, da bi se lahko odločali po lastni izbiri, ostanejo omejeni na to, kar jim je bilo prodano kot “najboljše”, tudi če tega ne ljubijo zares.

Še globlje

Še globlje je to, da gledamo na druge in jih obsojamo, ko sprejmejo “napačne odločitve”. Poglejte, kako gledamo na tiste, ki si premislijo, katero službo želijo, katero hišo želijo ali kje želijo živeti. Kaj rečemo o teh ljudeh?

“Morali bi se odločiti in urediti svoje življenje.” Kako ‘urediti’? Ali obstaja pot? Kdo pravi?

“Niso sprejeli pametne odločitve glede svojega denarja/hiše, zato bodo za to plačali pozneje.” Kdo pravi, da so nekatere odločitve boljše od drugih? Ali ne gre za izkušnjo v vsakem primeru?

Zdaj pa te koncepte prenesimo v bolj vsakdanjo realnost. Če ima nekdo jasen cilj, ki ga želi uresničiti, na primer v petih letih zaslužiti X denarja s svojo hišo, potem je treba slediti “poti”. Vendar vsi ne gledajo na življenje na ta način in da včasih sledimo tej poti le zato, ker so nam rekli, da je to pametno, vendar nas ta pot dejansko ne izpolnjuje. Nekaj globljega nas kliče, a se ne odzovemo. Namesto tega nadaljujemo s tem, kar je “najboljše” ali “pametno”.

Tisti, ki čutite globok klic po novi prihodnosti: niste sami. Veliko nas tako čuti. Po eni strani je to pot osvobajanja naših misli od pogojenosti s preteklostjo in ni povsem lahka, vendar jo je mogoče opraviti s pravo osredotočenostjo in podporo.

S strani praktičnih rešitev pot naprej ali odgovor ni jasen, saj v mnogih pogledih še ni bil napisan ali narejen s strani nekoga drugega. Toda z vsakim korakom naprej, ki ga naredimo, postaja pot jasnejša. Predstavljamo si nove načine ustvarjanja skupnosti, kariere, povezanosti, gospodarstva in bivanja v harmoniji z naravo. Ko se poglobimo v raziskovanje in razpravljanje o teh zamislih ter se z njimi poigravamo v majhnem obsegu, pridobimo potreben vpogled v to, kaj lahko deluje in kaj ne.

Če želite v sebi pridobiti dodatno jasnost glede tega, katero pot želite ubrati, se ne pozabite vprašati: življenje, ki ga zasledujete, cilji, ki ste si jih zastavili, čigavi cilji so v resnici? Kje ste prvič slišali zanje? Ali so iz vašega srca? Ali pa so to, kar so vam prodali?

Poglejte vase, kaj si resnično želite in kako se želite izražati in ustvarjati. Začnite tam in ustvarjajte iz tega prostora. Zelo hitro boste videli, da lahko ustvarite vse, kar se odločite.

Da bi to dosegli, si za to vzemite čas. Ne moremo raziskovati preprosto tako, da nekaj trenutkov razmišljamo, medtem ko čakamo, da se naše kosilo skuha ali kaj podobnega. Sedem dni si vsak dan vzemite 30 minut brez telefona ali računalnika, in preprosto zapišite v dnevnik, kako se počutite ob nekaterih vprašanjih, zastavljenih v tem članku.

Ne pozabite, da tu ni prave ali napačne poti. Gre za to, da se ozremo nazaj na to, kaj smo izbrali, kje smo, in si rečemo: “Ali je to tam, kjer si želim biti? Ali čutim mir? Ali izražam svoj najgloblji jaz? Ali me navdihuje, kjer sem?”

In če ni tako, si ustvarite novo pot in preverite, kako se boste počutili. Sledite temu, kar ČUTITE, in ne temu, kar se vam zdi pravilno ali napačno. Naše življenje odraža naše stanje zavesti.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj