… začetnica se nahaja proti koncu besede, se bodo pogosteje in hitreje odločili za vznemirljive potrošniške ponudbe. Ta odziv je zakoreninjen v travmah iz otroštva.

Že prejšnje raziskave so pokazale podobno. V eni izmed njih, ki jo je izvedel časopis Telegraph, so bralci s priimki, katerih začetnice so iz prvega dela abecede, sami sebe ocenili kot uspešnejše kot tistih, katerih priimki so proti koncu abecede. V drugi, ki jo je izvedel profesor s Standforda, se je izkazalo, da zaposleni na fakulteti, katerih začetnice se v abecedi pojavijo prej, lažje napredujejo in imajo v manjši meri celo boljše možnosti, da osvojijo Nobelovo nagrado (verjeten razlog za to se skriva v tem, da so avtorji raziskav v ekonomiji običajno navedeni v abecednem zaporedju). Znano je tudi, da abecedni razpored političnih kandidatov na volilnih lističih daje prednost tistim, ki se na seznamu pojavijo prej.

V novi raziskavi pa so se odločili izmeriti predvsem dolgoročne učinke posedovanja priimka s konca abecede in vpliv na vzorce pri nakupovanju. Teza se je glasila tako: “Ponavljajoči se odlogi, ki jih doživijo otroci, katerih priimki so proti koncu abecede, ustvarijo v teh posameznikih kronični motiv ugodnosti, ki se avtomatično aktivira ob časovno omejenih ponudbah za nakupe.” Tezo so preverili s štirimi eksperimenti.

  1. V prvi so študente podjetništva preko elektronske pošte ponudili do 4 brezplačne vstopnice za ogled košarkaške tekme. Vstopnice naj bi delili po principu “kdor prej pride, prej melje”. Odzivni čas se je negativno ujemal z abecednim zaporednem – študenti, katerih priimki so bili na koncu abecede, so se v povprečju odzvali najhitreje.
  2. V drugem testu so po elektronski pošti odraslim ponudili 500 ameriških dolarjev za udeležbo v anketi. Tudi tokrat se je pojavilo negativno ujemanje, a le, ko so raziskovalci upoštevali rojstna imena, kar kaže na to, da”‘učinek priimka” izvira iz otroštva.
  3. V tretjem eksperimentu so študentom, ki so sodelovali na tečaju za ocenjevanje vina, ponudili 5 dolarjev in steklenico vina za sodelovanje v raziskavi. Tisti, katerih priimki so se začneli z R do Z, so se v večjem številu in hitreje odzvali na ponudbo.
  4. V zadnjem testu pa so si sodelujoči morali predstavljati scenarij, v katerem potrebujejo določeno knjigo, ki jo slučajno opazijo v izložbenem oknu, znižano za 20 % “do razprodaje zalog”. Vprašali so jih, kaj bi storili, če pri sebi ne bi imeli denarnice – bi porabili 15 minut do doma in nazaj, da bi izkoristili ponudbo? Tisti s priimki od R do Z so v večjem številu odgovorili, da bi nemudoma šli domov in nazaj.

Raziskava je zanimiva predvsem za tiste, ki se ukvarjajo z marketingom, saj se zdi, da je osredotočanje na osebe od R-Z bolj profitabilno.

PREBERITE TUDI: Obsedenost z nakupovanjem bi morala spadati med duševne motnje, trdijo strokovnjaki

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj