Sam dolgčas sicer težko verjetno, da bi vam skrajšal življenje, vendar je lahko znak za ostala neprimerna vedenja kot so npr. pomanjkanje volje za zdravo prehranjevanje in gibanje ter kajenje, popivanje, drogiranje ipd.

Raziskovalci so pregledali izpolnjene vprašalnike, ki jih je preko 7.500 londonskih državnih uslužbencev izpolnilo med leti 1985 in 1988, stari pa so bili med 35 in 55 let. Med vprašanji je bilo tudi vprašanje, ali so se v preteklem mesecu dolgočasili na delovnem mestu.

Nato so preverili, koliko jih je do leta 2009 umrlo in odkrili povezavo; med tistimi, ki so dejali, da se na del. mestu dolgočasijo, jih je umrlo kar 2,5x več kot med tistimi, ki se niso dolgočasili. Večina jih je umrla zaradi težav s srcem.

Vendar ko so raziskovalci upoštevali še ostale rizične dejavnike kot je npr. stopnja fizične aktivnosti, se je razlika zmanjšala.

Vseeno pa je večina raziskovalcev mnenja, da obstaja direktna povezava med dolgočasjem in težavami s srcem. Pravijo namreč, da nekdo, ki mu je veliko dolgčas, ponavadi tudi nima motivacije za zdravo prehranjevanje, redno gibanje in na sploh zdrav življenjski slog – najlažje je sedeti pred TV ali računalnikom in jesti nezdravo hrano. Zato je večja verjetnost, da imajo take osebe tudi težave s srcem.

Poleg tega je dolgčas pogosto povezan tudi z depresijo, ki pa je tudi znan rizični faktor za srčne bolezni. Možno je, da ko se ljudje dolgočasijo, se v njihovem telesu sproščajo nevarni hormoni, ki srcu povzročajo stres.

Nekateri raziskovalci, ki si glede tega problema očitno niso enotnega mnenja, menijo, da dolgčas sam po sebi ne škoduje temveč da je šlo verjetno za osebe, ki so bile že sicer slabšega zdravstvenega stanja, spet drugi trdijo, da je dolgčas tako nevaren kot stres, poleg tega pa taki ljudje ne telovadijo in jedo nezdravo, več pijejo in kadijo.

Vsekakor pa v vsakem primeru poskrbimo za zdrav življenjski slog.

Raziskava je bila objavljena v časniku International Journal of Epidemiology.

4 KOMENTARJI

  1. Sicer pa kaj se sekiram, do moje smrti mi bo že itak nespečnost skrčila možgane na velikost graha in se ničesar ne bom zavedala. :))

    Malo heca mora bit.

  2. Hehe 😀

    Jaz jemljem te raziskave v smislu ‘good to know’, da se izognem tovrstnim početjem, če jih slučajno počnem oz. z njimi ne bom začela. 🙂

    Sekirat pa itak, da se nima smisla (čeprav melo sem se zasekirala ob novici o sedenju, ker delam vsak dan 10+ ur za rač :s).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj