Vaginizem je stanje, pri kateri pride do nehotenega krča nožničnih mišic, zato spolni odnosi niso mogoči. Pripeti se lahko kdajkoli v življenju, penetracija pa postane izjemno boleča, celo do te mere, da ženska zasovraži spolnost.

PREBERITE TUDI: Seks za eno noč: kaj se dogaja v naših možganih?

Strokovnjaki ugotavljajo, da do krča pride največkrat zaradi stresa in strahov, povezanih s spolnostjo. Velikokrat v ozadju tiči neprijetna izkušnja iz mladosti: morda spolno nadlegovanje ali egoističen partner. Ko do vaginizma enkrat pride, se začne začaran krog. Ženska ob penetraciji doživi izjemno bolečino in če tega ne deli s partnerjem ter nadaljujeta spolni odnos, se pri naslednjem spolnem odnosu prestraši in se zgodba ponovi.

Večina žensk se tega sramuje, zato ne obiščejo ustreznega strokovnjaka. Nekatere situacijo celo zamolčijo pred partnerjem in trpijo ter začnejo sovražiti posteljne aktivnosti, ki so jim nekoč prinašale užitek. Popolna ozdravitev je  mogoča, vendar le z ustrezno pomočjo, prekinitvijo spolnih odnosov in veliko dela na sebi. Potrebno pa je imeti tudi partnerja, ki razume, pomaga in ne prehiteva, vse namreč potrebuje svoj čas.

PREBERITE TUDI: Raziskava: ženske niso za priložnostni seks

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj