… izsledke pa so objavili v reviji Stroke. V raziskavi je sodelovali 27.000 ljudi starih nad 45 let. Razdelili so jih na tri skupine – neaktivni (ne vadijo), zmerno aktivni (vadijo ena do trikrat tedensko) in zelo aktivni (vadijo več kot štirikrat tedensko), spremljali pa so jih 5.7 let v povprečju.

Rezultati kažejo, da je bilo 33 % sodelujočih neaktivnih imeli pa so za kar 20 % večje tveganje za kap. Za tiste, ki so bili zelo aktivni pa so ugotovili, da je zelo malo verjetnosti, da bi doživeli kap. Pri zelo aktivnih moških je bila možnost za kap zelo nizka, pri zelo aktivnih ženskah pa povezava med aktivnostjo in kapjo ni bila tako zelo očitna.


123rf.com

“Učinek intenzivne fizične aktivnosti je lahko povezan z vplivom aktivnosti na značilne faktorje tveganja, kot sta hipertenzija in diabetes“ je pojasnila profesorica dr. Virginia Howard. Študija je tako potrdila rezultate drugih, že opravljenih študij, ki pa so bile omejene samo na moške ali samo na ženske in na omejenih geografskih področjih. “Naša študija je preučevala različno populacijoin tako dokazala, da je v splošnem fizična aktivnost povezana z manjšim tveganjem za kap“ je še povedala dr. Howard.

Študija kaže tudi, da kap lahko preprečimo in pri tem je fizična aktivnost velik faktor. Pomembni so tudi redni zdravniški pregledi in pa splošna izobraženost o faktorjih tveganja, kamor spada visok krvni pritisk, diabetes in debelost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj