… povzročila napad migrene. Raziskovalci z univerze Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg na Švedskem pa so zdaj razvili program vadb, ki je primeren tudi za vse, ki trpijo zaradi migren – brez nevarnosti, da bi jim telesna aktivnost sprožila migrenski napad.

Ljudem, ki trpijo za migrenskimi napadi, je bilo doslej vedno priporočeno gibanje, vendar ni bila opravljena nobena raziskava, ki bi pokazala, koliko vadbe ščiti pred napadi migrene in noben program telesne vadbe ni bil znanstveno dokazan kot varen za ljudi z migrenami. V raziskavi, ki je bila objavljena v časniku Headache, je 20 ljudi, ki so trpeli zaradi migren, trikrat na teden tri mesece izvajalo specifičen vadbeni program. Poleg ostalega je program vključeval vadbo na sobnem kolesu pod vodstvom psihoterapevta.

Po končani raziskavi so ugotovili, da so bili sodelujoči po vadbi boljšega počutja, saj se je povečala njihova sposobnost absorbiranja kisika. Izmed vseh sodelujočih je samo eden doživel napad migrene, ki je bil direktno povezan z vadbo. Vadbeni program je tako pokazal ne le, da je primeren za ljudi, ki trpijo zaradi migren, temveč tudi da lahko prepreči ali omili migrenske napade.

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj