Od mirnega pričakovanja poroda smo se sprehodile mimo intenzivne mišične aktivnosti med porajanjem otroka do neprestanega gibanja s svojim dojenčkom. V prvih dneh gotovo ne pomislite na kakršnokoli obliko telovadbe, vendar pa je tudi z otrokom mogoče narediti vsaj nekaj za svoje telo navkljub pomnoženim opravilom. Zaradi dojenja so zelo obremenjeni ramenski obroč in roke, križ zaradi dvigovanja otroka, zato tudi mišice potrebujejo nekaj razteznih vaj.

Če ste bile telesno aktivne pred in med nosečnostjo, potem kar nadaljujte z vadbo, ki vam ustreza. Tudi med enim in drugim dojenjem se najde čas za obisk vadbene skupine, sicer pa je pred vami nekaj vaj, ki jih lahko izvajate skupaj z otrokom. Potrebujete le blazino, igrače v bližini in vsaj nekaj energije, ki vam je še preostala.

Vsako vajo izvedite 5 do 8 krat, nato dodajajte ponovitve glede na vašo kondicijo in stanje. Ne pozabite, tudi tukaj velja manj je več!

Stoje:

– stopimo narazen in se spustimo z ravnim hrtom navzdol;

vadba z otrokom

vadba z otrokom

– po nekaj ponovitvah ostanemo v položaju s pokrčenimi koleni in dvignemo od tal peto ene noge, nato ponovimo z drugo, nato se počasi vzravnamo;

– če je otrok nemiren, poskušamo kolikor se da z ravnim hrbtom in rahlo pokrčenimi koleni spustiti otroka v naših rokah in ga tako malce pozibavamo.

vadba z otrokom

Leže na hrbtu:

– mali most (otroka imamo lahko na sebi);

vadba z otrokom

– ob dvigu zadnjice dvignemo roke nad glavo in oboje spustimo v prvotni položaj (seveda brez otroka);

vadba z otrokom

– trebušnjake izvajamo tako, da se dvignemo približno do višine spodnjega roba lopatice, med brado in prsnico je za pest prostora in roke dvignemo od podlage (ob dvigu izdihnemo skozi usta in vdihnemo skozi nos);

vadba z otrokom

– iztegnemo roke in noge, nato pa objamemo eno koleno, medtem ko je druga noga iztegnjena in pri tem izdihnemo, iztegnemo roke in noge ter vdihnemo, nato pri izdihu ponovimo z drugo nogo.

vadba z otrokom

vadba z otrokom

17 KOMENTARJI

  1. hvala za uporabne vaje in fantastično fotodokumentacijo!! čestitke vodji in telovadki-mamici, zvedavi telovadki-hčerkici in seveda tudi fotoreporterju za uspešen članek ;).

  2. Waw Modelki!!!
    Petka, vidim, da že pošteno obvladata telovadbo in fotke so zares prisrčne! 😀
    Se vidi, da je fotoreporter krasno motiviral tamalo modelko 😀

  3. Petra super članek! Kako sta obe luštni! Hvala za članek! Z veseljem ga bom posredovala prijateljici, saj bodo njej zelo koristile.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj