Nimate denarja za mesečno plačevanje članarine fitnessa, aerobike, pilatesa … ali za kupovanje dragih športnih naprav? Ali želite privarčevati nekaj denarja in prihraniti čas? Sliši se skoraj nemogoče, vendar z nekaj preprostimi nasveti in stvarmi, ki jih imate doma, lahko ravno tako dosežete vrhunsko formo, ne da bi za to zapravili veliko denarja ali časa.

rekreacija_sportno_telo

Prednosti vadbe doma

Vadba doma ima veliko lahko veliko prednosti. Ena izmed prednosti je zasebnost. Lahko se posvetimo samo sebi in smo v celoti posvečeni vadbi, saj ni motečih dejavnikov. Ljudje z nizko samopodobo se počutijo udobneje, saj jim ni treba skrbeti, kako so videti v očeh drugih – to velja tako za telesni videz kot športna oblačila. Doma se lahko oblečemo kakor želimo, četudi gre za najbolj raztrgano trenirko – pomembno je le, da se počutimo udobno. Tudi glasbeno spremljavo lahko izberemo po svojem okusu.

Ker telovadbo izvajamo v udobju doma, s tem prihranimo veliko časa, saj se ni potrebno odpeljati ali sprehoditi do dvorane ali fitnessa, po vadbi pa se lahko mirno stuširamo v domači kopalnici. Dom nam je na voljo 24 ur na dan, zato ni časovne omejitve, kdaj in koliko časa bomo vadili. Danes lahko vadimo zjutraj, jutri popoldne, tretji dan zvečer … in tako si sami prilagodimo urnik glede na druge obveznosti.

Z vadbo doma pa ne prihranimo zgolj časa temveč tudi denar. Ni se potrebno vpisovati v različne rekreacijske centre ali kupovati drage športne naprave, da bi ostali aktivni. Če znamo izkoristiti prostor in pohištvo, ki nam je na voljo, lahko prihranimo precej denarja.

Začnimo pri osnovni stvari, in sicer blazini za telovadbo. Blazine za vadbo na tleh sicer niso drage, vendar lahko vseeno vzamete tisto, na kateri običajno ležite na plaži. Tako jo boste lahko uporabljali kar celo leto in na njej naslednje poletje pokazali svoje izklesano telo.

vadba_doma_1

Če nimate uteži, lahko uporabite kar steklenice vode. Če ste začetnik, začnite s pollitrskimi steklenicami vode, kasneje, ko postanete močnejši, pa vodo zamenjajte za kakšen težji material, npr. pesek, ali uporabite večjo steklenico. Tako si lahko naredite svoje uteži, ne da bi za to odšteli veliko denarja, pa še prilagodite jih lahko po svojih zmožnostih.

Stol se nahaja v vsakem domu in je lahko zelo dober pripomoček pri vadbi. Število vaj, ki jih lahko izvajate s pomočjo stola, je ogromno – npr. potisk v sedečem stanju s tricepsi, sklece na stolu, kot stepper … ali pa ga, če ste začetnik, uporabite samo za ravnotežje pri določenih vajah. Za vaje kot so sklece, trebušnjaki in počepi, ne potrebujete veliko prostora in jih lahko izvajate kar na hodniku, v dnevni sobi ali celo na balkonu.

Priporočljivo je zapisovati rezultate oziroma čas, ki ste ga porabili za določeno vadbo, saj tako lahko v prihodnosti, ko vadbo ponovite, primerjate rezultat in spremljate svoj napredek. Dandanes ima že vsakdo mobilni telefon in običajno ima ta tudi funkcijo štoparice ali odštevalnika. Tako si lahko z napravo, ki jo uporabljate vsak dan, olajšate vadbo in spremljate napredek svojih zmogljivosti.

vadba_doma_6

Če pa že imate v svojem domu kakršnokoli telovadno napravo, ste eden izmed srečnežev, ki se jim ni treba potiti v polni telovadnici, zato izkoristite prednosti telovadbe doma. Naj ne bo naprava samo še eno mesto za odlaganje oblačil. Ob vadbi si lahko prižgete televizijo ali pa uživate ob dobri glasbi.

Tek – prihranite denar

Na lep dan, ko bi radi izkoristili toplo vreme in ulovili še zadnje sončne žarke pred zimo ali pa vam ni do vadbe doma, se lahko odločite tudi za tek, saj krepi telo in duha, praktično pa je tudi zastonj (če izvzamemo športne copate in športni nedrček). Če rabite ob teku družbo za spodbudo, pokličite prijatelja ali prijateljico in se skupaj spravite na bližnji stadion ali gozdno pot.
Tek velja za eno izmed najboljših kardio vadb, ki poskrbi za izgorevanje maščob. Zato poskrbite, da boste delali tudi vaje za moč, saj s samim tekom mišic ne boste oblikovali.

Več o teku si lahko preberete tukaj.

Torej, vse, kar še potrebujete, je dober športni modrček, nekaj dobre volje in glasbo za spodbudo. Če ste začetnik, pa nasvet – vsak začetek je težak, naj vas ne premaga občutek, da česa ne zmorete, sčasoma se boste okrepili in bili zmožni narediti vaje, ki jih sedaj mogoče ne morete.

3 KOMENTARJI

  1. Jaz telovadim doma od marca, se mi pošteno pozna, pa fino mi je, ker dvdje znam že napamet in si jih minimiziram in telovadim ob kakšni nadaljevanki.. tako veliko manj opazim, da trpim 😀 Od opreme imam samo ročke, tako da izbiram dvdje, ki so minimalistični glede opreme.. zadnjič nisem bila doma pa sem telovadila kar s konzervami kompota 😉 to je to, v fitnes se v takem vremenu res ne spravim.

  2. Meni je fitness strašno dolgočasen. Raje investiram v dobre športne copate in v dobro kolo, saj mi je rekreacija v dvoje v naravi veliko bolj pisana na kožo in veliko bolj všeč kot pa v dvoranah.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj