Zimski solsticij je dan, o katerem mnogi slišijo in celo govorijo, vendar ga morda ne razumejo popolnoma. Večina ljudi ve, da je to najkrajši dan v letu, vendar morda ne poznajo znanosti, ki stoji za tem.

Zakaj se to sploh zgodi? In kaj točno je solsticij?
Izkazalo se je, da zimski solsticij ni le kratek dan in dolga noč. V nadaljevanju si preberite ključne informacije o zimskem solsticiju leta 2022.

Kaj je zimski solsticij?

Zimski solsticij je dan, ko imamo najkrajši dan in najdaljšo noč. Na severni polobli je običajno 21. ali 22. decembra (le nekaj dni pred božičem), na južni polobli pa 20. ali 21. junija.

Zimski solsticij ima korenine v astronomskem dogodku, saj je v tem času sonce na severni polobli najnižje na nebu. To pomeni, da je severna polobla nagnjena najbolj stran od sonca, zato je to najkrajši dan v letu. Po zimskem solsticiju se severna polobla spet začne nagibati proti soncu, zato so dnevi daljši.

Severna in južna polobla zaradi nagiba Zemlje okoli svoje osi doživita solsticij ob nasprotnem času: če je severna polobla nagnjena stran od Sonca, je južna polobla nagnjena proti Soncu in obratno. Zato je na južni polobli zimski solsticij junija, saj je najbolj oddaljena od Sonca, medtem ko je severna polobla nagnjena proti Soncu in doživlja poletni solsticij.

Beseda solsticij je latinska

Beseda solsticij izhaja iz dveh latinskih besed: sol, ki pomeni “sonce”, in stit, ki pomeni “stati”. Starodavni ljudje so ga imenovali “solstitium”, kar so sčasoma skrajšali v “solsticij” in za njih je bilo to tudi novo leto.

Solsticij ni enako kot enakonočje

Solsticiji določajo najdaljši in najkrajši dan v letu, medtem ko enakonočja (ki jih vidimo spomladi in jeseni) določajo dneve z enako količino dneva in noči.

Stonehenge je morda povezan z zimskim solsticijem

Nekateri so prepričani, da je bil Stonehenge, znameniti angleški prazgodovinski spomenik, zgrajen za praznovanje solsticijev.

Tudi drugi planeti imajo solsticije

Po podatkih agencije NASA ima vsak planet v Zemljinem sončnem sistemu svoje solsticije in enakonočja. Dolžina posameznih letnih časov ter čas, ko nastopita solsticij in enakonočje, sta odvisna od naklona planeta. Uran je na primer nagnjen za 82 stopinj, tako da ima letne čase, ki trajajo dve desetletji.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj