Z Obrazi življenja v novo sezono

Ljubljana – V SNG Opera in balet Ljubljana so v četrtek, 14. septembra 2023, razgrnili repertoar sezone 2023/2024. Na spored so uvrstili šest uprizoritev, od tega štiri operne in dve baletni, poleg premier pa si bodo obiskovalci ljubljanske operne hiše lahko ogledali tudi uprizoritve iz železnega repertoarja minulih sezon ter nekaj drugih predstav oziroma koncertov.

O načrtih za novo sezono je spregovoril direktor SNG Opera in balet Ljubljana Staš Ravter, programe sta podrobneje predstavila umetniški direktor opere Marko Hribernik in umetniški direktor baleta Renato Zanella, abonma in njegove posebnosti pa vodja trženja v operi Janez Rozman. Dogodka se je udeležila tudi mag. Anita Stojčevska, glavna izvršna direktorica SKB banke, ki je tudi letos sponzor sezone.

Direktor Staš Ravter je v uvodnem nagovoru poudaril, da je pred ljubljansko operno in baletno hišo znova izjemno zahtevna in zanimiva sezona, ki z vidika izvedbe predstavlja tudi velik finančni izziv. Ob tem se je zahvalil SKB banki, ki je že tretje leto zapored stopila v vlogo sponzorja sezone, kot zlati sponzor pa se je pridružilo podjetje Tosla. Ravter je ob koncu nagovora navedel še nekaj številk, ki govorijo o uspešni lanski sezoni, v kateri so izvedli 139 predstav na domačem odru, z opero Faust so gostovali v Operi v Zagrebu, s šestimi predstavami Romeo in Julija v gledališču Verdi v Trstu, z baletnim gala koncertom pa v Benetkah. Ljubljanska operna dvorana je svoja vrata odprla več kot 62 tisoč gledalcem.

Umetniški direktor Opere Marko Hribernik je povedal, da operni ansambel tudi tokrat pripravlja štiri raznolike premiere, prva, ki bo na sporedu konec septembra, pa prinaša dvojček operete in komične opere. »Dežela smehljaja skladatelja Franza Lehárja je ena izmed najlepših operet, ki na našem odru še ni bila izvedena, ob bok pa smo ji postavili slovensko komično opero Alojza Ajdiča Miši v operni hiši na libreto Vinka Möderndorferja. Predstavi na videz nimata skupnih točk, niti glasbeno niti stilno, a ju povezuje dramaturški podton, protagonisti obeh del se namreč soočijo z razpotjem, na katerem lahko izberejo novo smer v življenju ali pa obstanejo.

Pred drugo premiero sezone bodo konec oktobra pripravili glasbeno scensko poslastico, Requiem francoskega mojstra Gabriela Fauréja, s katerim bodo počastili čas spomina na mrtve. Requiem bo uprizorjen kot scenski koncert – oratorij, s tem pa v operi sledijo trendom koncertov, podkrepljenih z vizualno-scenskimi poudarki.

»Januarja sledi premiera Massenetovega Wertherja – nov biser francoske operne umetnosti na našem odru, ki prinaša večno Wertherjevo zgodbo o iskanju ljubezni, razočaranju in samoti ter usodni odločitvi za samomor. Tema, ki je danes vseprisotna, zlasti med mladimi, ki jih prežema občutek brezizhodnosti. Werther združuje mračno Goethejevo zgodbo in strastno, ekspresivno Massenetovo glasbo,« je poudaril Hribernik in napovedal naslednjo premiero, s katero bodo obeležili stoto obletnico smrti velikega skladatelja Puccinija.

Premiero njegove najbolj znane opere La Bohème pa bo le del večjega Puccinijevega ciklusa, ki bo ponudil še ponovitve Madame Butterfly in Tosce. »Ob koncu sezone pa bomo v sodelovanju z Akademijo za glasbo v Ljubljani uprizorili še Puccinijevo enodejanko Gianni Schicchi,« je povedal Hribernik.

Sicer pa bodo operno sezono zaključili s še enim skladateljskim velikanom, Wolfgangom Amadeusom Mozartom. Maja bo namreč premierno uprizorjena imenitna komična opera Così fan tutte, ki jo je skladatelj ustvaril v sodelovanju z libretistom Lorenzom da Pontejem in prinaša cinični in satirični pogled na odnose med moškimi in ženskami. Delo, ki ga pripravljajo v koprodukciji s HNK Zagreb, prevevajo čudovite Mozartove melodije in velika življenjska sila, situacijska komedija pa v sebi skriva vsa osnovna vprašanja človeškega bivanja in smisla njegovega življenja na zemlji. »S tem bomo izpopolnili trojček velikih Mozartovih »da Ponte oper«, kamor sodita še Figarova svatba in Don Giovanni, ki sta že na našem repertoarju,« je dodal Hribernik.

Obče človeške teme, kot so medosebni odnosi, bodo prevevale tudi baletni del letošnjega repertoarja, ob tem pa direktor baleta Renato Zanella poudarja pomen odnosa umetnikov z občinstvom in povezovanje baletne in operne umetnosti, ki ju uspešno združujejo tudi v nekaterih predstavah nove sezone. »Prva baletna premiera, ki bo na sporedu novembra, bo v enem večeru združila dela treh velikih skladateljev, Ravela, Chopina in Stravinskega, v eni od predstav pa se na ljubljanski oder po petnajstih letih vrača priznani mariborski koreograf Edward Clug,« je povedal Zanella, ki bo kot koreograf podpisal Ravelov Bolero in Pomladno obredje Stravinskega, medtem ko je Clug na glasbo Frédérica Chopina ustvaril balet Ssss …

Zanella je poudaril, da ga je pri Boleru vodila skladateljeva zamisel o večnem glasbenem boju za prevlado med ritmom, to je močjo, in melodijo, ki je lepota, kar lahko primerjamo tudi s konfliktom med moškim in žensko. V Pomladnem obredju se je Zanella poglobil v raziskovanje nasilja in strahu, ki lahko človeka pripelje do trenutka, ko se obrne proti vsem in vsemu.

Druga baletna premiera, čutna in mistična zgodba Maríe iz Buenos Airesa izpod peresa Argentinca Á. Piazzolle, bo kot svež veter povezala glasbo, petje in ples. »V baletno-pevskem projektu, ki odstira človeške strasti in buri duhove v ritmu argentinskega tanga, bo sodelovalo celo gledališče, naša uprizoritev pa bo s povezovanjem plesa, besede in petja stremela k brisanju meje med umetnikom in občinstvom,« je povedal Zanella in dodal, da bo baletni ansambel sezono nadgradil z gostovanji v Celovcu, kjer se bodo predstavili z Romeom in Julijo, s predstavo Giselle pa bodo potovali v Gledališče Verdi v Trst.

Foto: Darja Stravs Tisu

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj