… najpomembnejših stvari tudi intenzivno oranžno-zagorela polet, bodo svoj ten odslej lahko dobivale le še na plažah – v zvezni državi Kaliforniji so namreč prepovedali uporabo solarijev osebam, mlajšim od 18 let.

solarij_2

Foto: depositphotos

Zakon bo stopil v veljavo 1. januarja prihodnje leto, Kalifornija pa s tem ukrepom sledi Teksasu, kjer so prepovedali uporabo solarijev najstnikom, mlajšim od 16 let. Omejitve glede uporabe solarijev pa imajo tudi druge države – ponekod je to starostna omejitev, drugje gre mladoletnik lahko v solarij le z dovoljenjem staršev.

Podobno je doslej veljalo tudi v Kaliforniji in sicer otroci do dopolnjenega 14. leta starosti niso smeli v solarije, med 15. in 17. letom pa so lahko obiskali solarij z dovoljenjem staršev.

Za to prepoved so se odločili, ker so solariji največji povzročitelj kožnega raka, med njimi tudi najhujše oblike, malignega melanoma, ki se pogosto konča s smrtnim izidom. Ker otroška koža še ni do konca razvita in tako tudi manj odporna na škodljive vplive, se največ poškodb, ki kasneje vodijo v nastanek raka, pridobi ravno v otroških in najstniških letih.

Kožni rak maligni melanom je že leta v porastu, še zlasti med mladimi ženskami z višjimi dohodki, ki so si leta ‘privoščile’ redno obiskovanje solarijev. Maligni melanom je tudi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka med ženskami, starimi med 25 in 29 let.

Odločitev so podprli tudi Kalifornijsko združenje dermatologije in dermatološke kirurgije, organizacija za podporo raziskovanju melanoma AIM at Melanoma Foundation ter mnoge druge zdravstvene organizacije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj