Mogoče prenavljate ali opremljate svoj dom, v času pomladnega čiščenja pa na nekaj let vsaj sveže prebarvate stene stanovanja. V svoj dom moramo vnesti barve, ker te na nas vplivajo pozitivno, v primeru napačne izbire pa lahko tudi negativno. Kako v stanovanju pobarvati stene določene sobe, da bomo dosegli pozitiven in pravi učinek, ali kako barvito opremiti posamezno sobo, kotiček za sprostitev?

Prostori in učinki barv

Hiter barvni vodič:

  • Kuhinja: rumena, ki bo posvetlila prostor, pospešila metabolizem in ti podala energijo za kuharske veščine in izzive preostalega dne,
  • jedilnica: rdeča, ki spodbuja apetit (veliko restavracij jo ima v svojem logotipu),
  • dnevna soba: vijolična, ki pomiri živčni sistem in ponudi sprostitev,
  • spalnica: zelena, ki promovira počitek in zdravje,
  • kopalnica: tudi zelena, saj je popolna za spa in relaksacijo,
  • otroška soba: če gre za deklico potem rožnato, saj je pomirjujoča, topla barva. Lahko tudi vijolično, le ne rumene, ker lahko vpliva na to, da se bodo dojenčki več jokali,
  • pisarna: modra, saj je za pisarne najpogosteje uporabljena barva – v modrih prostorih so ljudje bolj produktivni.

 

Barvna terapija

Sedem energijskih centrov telesu pomaga, da se povežemo z energijami in so središča moči. Bolj kot je uravnovešen pretok te energije, bolj zdravi smo in počutje je dobro. Blokade teh čaker povzročijo različne bolezni in slabo počutje. Čakre vplivajo na delovanje notranjih organov, krvni obtok, izločanje, delovanje hormonov, na čustva in misli, zato lahko v primeru, da imate določene težave, ali se v življenju soočate z nekimi lastnostmi, ki vam pri sebi niso všeč, v barvo, ki pomaga uravnovesiti energije, pobarvate tudi kakšen svoj kotiček stanovanja, v katerem se sproščate.

Prva čakra – glavna osnovna čakra

Kadar se počutite, da vam primanjkuje volje, samozavesti, energije; ste fizično ali psihično utrujeni, brezvoljni, se sprostite v rdečem kotičku. Primerna barva za kuhinjo in stranišče. Tudi primerna barva za vse prostore, kjer poteka neka aktivnost. Poskusite z različnimi odtenki rdeče in rožnate. Vzpodbuja tudi libido, a se kakšen kričeč odtenek za spalnico vseeno odsvetuje, saj je barva aktivnosti in ne počitka.

Druga ali sakralna čakra

Blokada te čakre se čuti v bolečih in nerednih menstruacijah, spolnih težavah, v razdražljivosti, alergijah, pomanjkanju ustvarjalnosti in domišljije, težavah z učenjem in pomnjenjem, v raztresenosti, brezvoljnosti. Takrat se obdajte z oranžno barvo. Barva za ustvarjalne prostore in prostore za zabavo – na primer glasbeno sobo, sobo za ustvarjanje, za igro, tudi za kuhinjo (saj se v njej ustvarja in druži).

Tretja čakra

Blokada te čakre se kaže v boleznih kot so želodčne razjede, zgaga, gastritis, težave s prebavo, v občutku, da nečesa ne moremo preboleti, občutku tesnobe, krivde, manjvrednosti, strahu pred konkurenco. Takrat se obdajte z rumeno barvo. Tudi barva za dnevno sobo, sobo za sproščanje, družinsko sobo, pralnico, kopalnico.

Četrta ali srčna čakra

Kadar ste pretirano čustveni, hitro spreminjate razpoloženje, ste pretirano občutljivi, se obdajte z zeleno barvo. Zelo primerna barva za vse prostore, saj predstavlja zdravje in finance. V dom jo vnesite tudi z rastlinami in dekoracijo.

Peta ali grlena čakra

Kadar imate tremo, ste vznemirjeni, imate ponavljajoče angine, težave s ščitnico, je lahko to povezano z blokado pete čakre. Obdajte se z modro barvo, ki je lahko sinje modra, turkizna, svetlo modra. Barva za sobe za študij, delo, sobe z računalnikom.

Šesta čakra ali čelna čakra

Blokade se kažejo v težavah s sinusi in ponavljajočimi se nahodi, glavoboli, migrenami, težavami z očmi. Ustreza ji indigo modra barva. Za sobo s knjigami, za branje oziroma primerna barva za vse sobe. Svojo sobo za meditacijo obarvajte v indigo. Modra se odsvetuje le za prostore namenjene fizični aktivnosti in igri.

Sedma ali kronska čakra

Kadar niste dovolj sproščeni, zadovoljni sami s seboj in umirjeni, se obdajte z vijolično in lila barvo, tudi belo. Vijolična je torej odlična barva, da z njo pobarvate in opremite stene kopalnice, da se boste tam sprostili in uspešno pričeli ali zaključili svoj dan. Barva tudi za spalnico oziroma predsobo.

Foto: saffronsunshine.com, styleestate.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj