… pri katerih je v krvi zaznati višjo raven maščobnih kislin omega-6, več tveganja, da bo otrok trpel za debelostjo. Študija, ki jo je izvajal Medicinski raziskovalni svet (MRC), na Univerzi v Southamptonu, je ocenila delež maščobe in mišične mase pri 293 fantih in deklicah v starosti od štiri do šest let. Njihove ocene so bile primerjane s koncentracijami maščobnih kislin omega-6, ki so bile pri njihovih mamah izmerjene med nosečnostjo. Študija je bila objavljena v januarski izdaji revije o endokrinologiji in presnovi (Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism). Ugotovili so, da imajo otroci, rojeni materam, ki so imele v krvi višje ravni omega-6, več maščobne mase.


Povečajte vnos maščobnih kislin omega-3 in zmanjšajte vnos omega-6, ki
jih najdemo predvsem v oljih kot so koruzno, sončnično, olje oljne repice

Foto: prostate.net

Dr. Nicholas Harvey, višji predavatelj na omenjeni univerzi, je povedal: "Debelost je v tej državi naraščajoč problem, študij glede ravni maščobnih kislin pri nosečnicah, ki se prenašajo na potomce, pa je bilo narejenih zelo malo. Ti rezultati kažejo, da lahko spremembe v materini prehrani med nosečnostjo morda blagodejno vplivajo na razvoj telesne strukture otroka. Rezultati študije kažejo tudi šibkejšo povezavo med izmerjeno stopnjo maščobnih kislin omega-3 pri materi in mišično maso njihovih otrok. Višja kot je prisotnost omega-3 pri nosečnicah, manj maščobe in več mišic ter kosti bo pri dojenčku.

Glede na te ugotovitve, lahko sklepamo, da je med nosečnostjo zelo pomembno, da se uživa dovolj omega-3 maščobnih kislin. "Maščobne kisline omega-6 in omega-3 delujejo na maščobno maso ravno obratno – prejšnji poskusi so omega-3 poskušali uporabiti kot dopolnitev za zmanjšanje maščobne mase, vendar naši rezultati kažejo, da tak pristop najbolje deluje v kombinaciji z znižanjem vnosa maščobnih kislin omega-6 in uživanjem omega-3.
 

Vir naslovne fotografije: thehealthage.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj