… podatkov kaže, da s tem dosežejo ravno nasprotno od želenega ter da se dajanje potencialno alergene hrane otrokom obrestuje v obliki zmanjšanih možnosti za pojavnost alergij. V klinični raziskavi so ugotovili, da dajanje alergene hrane (arašidov) otrokom, ki so močno podvrženi nevarnosti nastanka alergij, varno, ter privede v kar 81 % manj možnosti za nastanek alergije.

Raziskavo so izvedli na podlagi opažanj, da imajo otroci, ki so že zgodaj začeli jesti arašide, manj alergij kot tisti, ki jih niso. Z njo so želeli preveriti, ali je zgodnje uživanje arašidov vzrok za boljše zdravje in posledično manj alergij. Alergije na hrano so v razvitem svetu čedalje pogostejše in hujše in rezultati raziskave so dali popolnoma drugačne smernice, kako pristopati k preprečevanju nastanka alergij. Doslej se je namreč priporočalo izogibanje alergenim živilom, a ta raziskava je pokazala, da je potrebno ravno nasprotno – izpostavljanje alergenom.

V raziskavi so izključili otroke, ki so že imeli alergijo na arašide, so pa rezultati nadvse obetavni za otroke, ki imajo druge alergije in ekceme. Sodelovali so otroci, stari 4 do 11 mesecev in polovica je uživala arašide, polovica ne. Takšna 'dieta' je trajala do dopolnjenega 5. leta starosti in ko so preverili rezultate, je bilo v skupini, ki je uživala arašide, za kar 81 odstotkov manj alergij na arašide kot v skupini, ki jih ni uživala.

Raziskovalci so na koncu povedali: "Do leta 2008 smo verjeli, da se je potrebno v primerih nevarnosti nastanka alergij izogibati potencialnim alergenom, a raziskave kažejo, da je ravno zgodnje izpostavljanje alergenom tisto, ki je dejansko učinkovito in preprečuje alergije. Medtem ko izogibanje alergenom ni prineslo nobenih izboljšav in koristi."
Raziskava je bila objavljena v New England Journal of Medicine.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj