… glede na ugotovitve nove študije, opravljene na Univerzi British Columbia v Kanadi, negativne posledice, ki se pri otrocih kažejo v anksioznosti in depresiji.

ustrahovanje_zmerjanje_otrok

disaboom.com

Ugotovitve so bile objavljene v spletnem časopisu Springer’s Journal of Happiness Studies. Dr. Guhn in njegova ekipa so opravili raziskavo, v kateri je skupno sodelovalo 3026 otrok v starosti 10 let, ki prihajajo iz 72-ih šol na področju Vancouvra v Kanadi. V anketnem vprašalniku so odgovarjali na vprašanja o tem, kakšno je njihovo zadovoljstvo z življenjem, njihova samopodoba ter njihove stopnje tesnobe in depresije. Avtorji so nato primerjali rezultate in ugotavljali, kje so bila odstopanja glede na kakovost odnosov otrok s svojimi starši in vrstniki ter glede na to, kako pogosto so se počutili ustrahovane.

Na splošno so dekleta navedla več pozitivnih odnosov z odraslimi in vrstniki, večje zadovoljstvo z življenjem, višje samospoštovanje, ampak tudi višjo stopnjo anksioznosti. Razlik med deklicami in dečki pa ni bilo zaznati pri stopnji ustrahovanja in depresiji. Več kot ena od sedmih deklic in več kot eden od šestih dečkov, se počuti ustrahovanega večkrat na teden. Pogosteje gre za verbalno ustrahovanje kot za fizično, ustrahovanje preko spleta pa se je izkazalo za relativno nizko.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj