Bodite dejavni in inovativni, dajajte predloge ter naredite kdaj tudi kaj zunaj “obsega svojih del in nalog”.

Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka

Kariera

Nataša Pirc Musar je leta 1992 diplomirala na ljubljanski Pravni fakulteti, pravosodni izpit pa je opravila leta 1997. Po zaključku študija se je zaposlila na slovenski nacionalni televiziji, kjer je šest let delala kot novinarka in voditeljica osrednje informativne oddaje TV Dnevnik. Nato je bila pet let voditeljica osrednje informativne oddaje 24 ur na največji slovenski komercialni televiziji POP TV. Svoje novinarsko znanje je dodatno izpopolnjevala na CNN v Atlanti v Združenih državah Amerike, pozneje pa je dva semestra študirala na oddelku za medije na univerzi v Manchestru v Veliki Britaniji. Med študijem je bila na praksi na televizijskih postajah BBC, Granada TV, Sky News, Reuter TV in Border TV. Pisala je tudi časopisne članke in delala na različnih radijskih postajah. Želja po novih znanjih jo je leta 2001 vodila v gospodarstvo. Vodila je službo za korporativno komuniciranje v družbi Aktiva Group, največji zasebni finančni družbi v Sloveniji. Aprila 2003 se je zaposlila na Vrhovnem sodišču kot direktorica Centra za izobraževanje in informiranje. Julija 2004 jo je državni zbor na predlog predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška izvolil za pooblaščenko za dostop do informacij javnega značaja. Od 31. 12. 2005 naprej opravlja funkcijo informacijske pooblaščenke.

Zanimivo

Na vprašanji, kje naj posameznik išče motivacijo za povečevanje svoje učinkovitosti in uspešnosti ter kaj jo motivira, Nataša Pirc Musar odgovarja, da zagotovo to, da vidi, da njeni sodelavci na delo prihajajo z nasmehom na ustih, da so zagnani, da garajo skupaj z njo. Kot javni uslužbenki ji je motivacija tudi to, da so ljudje in državni organi, ki dobijo njihove odločitve, zadovoljni z njihovo strokovnostjo, pa naj bo odločitev zanje ugodna ali pa ne. Motivacija danes, na tem delovnem mestu, je tudi to, da delajo v dobro nekih višjih interesov (ukvarjajo se namreč s temeljnimi človekovimi pravicami), ne svojih osebnih. Samo sebe vedno motivira tudi tako, da si zastavlja cilje, ki jih želi doseči.

Razmišljanje

Kariera vsakega posameznika je vedno poleg pridnosti, zagnanosti, prave mere ambicioznosti tudi splet okoliščin. Zgrabiti torej priložnost, ki se ponudi v nekem trenutku, je ključnega pomena. Da to narediš, so seveda potrebni tudi pogum, zmožnost premisleka in zavedanje, da vsakič tudi malo tvegaš, da moraš tvegati, če želiš uspeti. Po njenem mnenju preveč previdni v nobenem poslu ne morejo uspeti.

Kako uspeti? “Znanje, znanje in še enkrat znanje. To je gotovo na prvem mestu.” Potem že zgoraj omenjeni pogum, izjemnega pomena pa je po njenem mnenju spoštovanje drugih ljudi. “Lahko si v poslu prislužiš milijone, a brez spoštovanja do sodelavcev, poslovnih partnerjev … ne boš dosegel, da bodo drugi spoštovali tebe. Kljub milijonom na računu tak posameznik, ki gre prek trupel in, karikiram, ni sposoben snažilki reči dober dan, zame ni uspešen, saj finančna komponenta zagotovo ne more in ne sme biti edino merilo uspeha.”

Proti čas in kariera. “Vse se da uskladiti. Usklajevanje je predvsem mogoče, če te pri poslu podpira partner.” In mož njo podpira. Če se že čemu odpove, se odpove svojim konjičkom, a tudi tem ne povsem. Je pa res tudi zanjo kdaj dan prekratek. Njen delovni čas je od 9. do 17. ure in nato še vsak večer doma od 22. do 1. ure zjutraj.

“Študirati je treba tudi po tem, ko že končate svoje redno izobraževanje. Brez znanja ne bo uspehov. Predvsem je po šolanju treba slediti smernicam in znanju na področju, na katerem delaš. Tega ti pač nobena fakulteta ne da. Tam dobiš osnove, podrobnosti, ki naredijo človeka uspešnega, pa so del vseživljenjskega učenja.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj