Medtem, ko se nekateri lahko na hitro namažejo s samoporjavitveno kremo (self-tan kremo) in takoj dobijo lepo in enakomerno barvo, imajo drugi pri tem težave. Neenakomerna porjavelost, hitrejše bledenje barve z določenih predelov telesa in podobne nevšečnosti tako marsikoga odvrnejo, da bi sploh poizkusil, ali pa vrže puško v koruzo po prvih nekaj neuspelih nanosih. Zato vam bomo v nadaljevanju opisali celoten postopek, po katerem boste zagotovo dosegli uspešno samoporjavitev.


 

Čas

Najprej poskrbite, da boste imeli dovolj časa, da se boste opravilu lahko res v celoti posvetili in da boste zadovoljni z rezultatom. Če se vam bo mudilo, obstaja velika verjetnost, da boste samoporjavitveni izdelek nanesli neenakomerno in posledica bo neenakomerna obarvanost in oranžni predeli.

Piling

Zelo priporočljivo je, da si pred nanosom samoporjavitvene kreme naredite nežen, a temeljit in enakomeren piling po celem telesu, ki bo odstranil poroženele celice z vaše kože in omogočil, da se bo krema vseh delov telesa prijela enakomerno. V ta namen lahko uporabite piling z zrnci, kakršnega dobite v vsaki trgovini, ali pa uporabite piling rokavice. Pazite, da piling ni pregrob, da vsebuje veliko drobnih in okroglih delcev (delci neenakomerne oblike lahko s svojimi ostrimi robovi kožo poškodujejo, saj naredijo drobne praskice po koži, ki s prostim očesom niso vidne – 'domači' pilingi iz soli ali sladkorja zato niso primerni). Če uporabite rokavice, naj ne bodo pregrobe. Pri pilingiranju pazite, da ste natančni, posebno pozornost pa namenite kolenom in komolcem, saj je tam največ poroženele kože, kar pomeni, da bo tam tudi obarvanost kože intenzivnejša.

Na kaj morate paziti?

Pred nanosom samoporjavitvene kreme poskrbite, da bo vaša koža popolnoma suha, na 'kritične' predele z bolj suho in porožnelo kožo (kolena, komolci, pogosto tudi gležnji) pa najprej nanesite tanek sloj mleka ali kreme za telo, ki naj ne bosta premastna. Poskrbite, da se med nanašanjem in še vsaj dve uri po njem ne boste znojili, saj tudi to lahko vodi k neenakomerni porjavelosti. Pazite, da vam ostanki samoporjavitvenih izdelkov ne ostanejo v obrveh in na robu lasišča, sploh če ste svetlolasi – rezultat bodo oranžne obrvi. Najbolje, da se obrvem ognete ali po nanosu previdno obrišete z vatko ali bebi palčko, namočeno v tonik.

Način nanosa

Samoporjavitveno kremo nanašajte samo na en predel telesa naenkrat. Priporočamo vam, da začnete pri nogah. Nanos naj bo tanek, natančen in enakomeren, pri gležnjih čedalje tanjši in kremo zabrisujte proti stopalom, tako, da ne bo nobenega ostrega prehoda. Da se boste izognili porjavelim dlanem, se lahko poslužite dveh rešitev; ali pred nanosom namažete dlani z vlažilnim mlekom ali kremo in jih takoj po koncu nanašanja samoporjavitvene kreme dobro umijete z milom ali – še boljše – s pilingom, ali pa si nadenete tanke in dobro prilegajoče se kirurške rokavice. Posebej pozorni bodite, da vam krema ne zaide med prste, za nohte ali obnohtno kožico – od tam jo je zelo težko odstraniti in neestetsko obarvani predeli so skoraj neizogibni.

Upoštevajte, da se nekaterim po določenih predelih telesa (npr. po nogah) barva bolj prime kot po preostalih – to boste ugotovili šele po prvem nanosu. Malenkost neenakomeren učinek lahko omilite tako, da na predel, kjer vam bolj prime, v prihodnje nanesete najprej kakšno vlažilno mleko, ali pa na predele, kjer vam slabše, samoporjavitveno kremo dvakrat zaporedoma z razmakom vsaj 2 ur.

Na koncu ostane zgornji del dlani. Te obarvate tako, da vzamete vatno blazinico in z njo nanesete samoporjavitveno kremo, ali pa si jo razmažete z drgnjenjem zgornjega dela dlani med seboj. Tudi tu ne pozabite na enakomerne in zabrisane prehode, predvsem na predelih, kjer so gube prstov. Tam bo vsekakor potreben zelo tanek nanos.

Ne pozabite na skrite predele

Pazite, da boste kremo nanesli tudi na predele, ki jih sicer radi pozabimo: bikini, pazduhe (zelo na tanko), vrat, hrbet. Za obarvanje hrbta boste verjetno potrebovali pomoč – lahko sicer poizkusite sami ali s kakšnim pripomočkom, vendar enakomeren nanos na tem predelu uspe le najbolj spretnim.

Čas delovanja

Samoporjavitvene kreme imajo določen čas delovanja, ki je ponavadi vsaj dve uri. Zato vam odsvetujemo, da se v tem času umivate, znojite ali močneje drgnete ob kakšna oblačila – najbolje je, da si čas v ta namen rezervirate zvečer pred spanjem. Po nanosu si oblecite kakšno staro pižamo ali kaj podobnega, da ne obarvate posteljnine ali najljubšega oblačila, saj je možno, da gre malo barve tudi na oblačila.

Začnite z blago intenzivnimi samoporjavitvenimi kremami

Če ste pri uporabi samoporjavitvenih krem začetniki, vam toplo priporočamo, da začnete s svetlejšimi različicami, da ne bo kakšnih neljubih presenečenj – ten pa si lahko kadarkoli ojačate s ponovnim nanosom. Ko boste uporabo že dobro obvladali, pa boste lahko mirno posegli tudi po kremah z intenzivnejšim samoporjavitvenim učinkom.

self_tan
blog.pinkapple.com

 

Še nekaj pomembnih pojasnil:

 • Barva, pridobljena s samoporjavitveno kremo, drži nekje od treh dni do enega tedna – odvisno od posameznikove kože, pogostosti umivanja, uporabe mehanskih pilingov in morebitne uporabe izdelkov z alfa in beta hidroksi kislinami ali retinoidov. Sami boste morali ugotoviti, kako pogosto boste morali nanašati samoporjavitvene izdelke, da boste ohranjali zagorel ten želene intenzitete.
 • Morda se vam zdi vse skupaj zelo komplicirano in naporno, vendar verjemite, da le dokler se ne navadite – vaja dela mojstra in po nekaj nanosih vam bo vse skupaj le še rutina.
 • Za vse, ki se vam zdi vseeno preveč zapleteno, pa je na voljo čedalje več možnosti samoporjavitve v raznih salonih, kjer vam izdelek nanesejo natančno in enakomerno z ustreznimi napravami.
 • Če se vam nanos slučajno ponesreči in ste lisasti, boste neprijetnost najlažje odpravili s pogostejšim tuširanjem, pilingom ali uporabo izdelkov s hidroksi kislinami.

Uspešno 'selfteniranje' in lep ten vam želim!

 

11 KOMENTARJI

 1. Super članek. Pokritizirala bi le naslov, saj sem mnenja, da bi morali redkeje uporabljati besedne zveze, kot je \”zapeljiva zagorelost\”. Sploh v medijih 😉

 2. Tanja, super članek. Mislim da bo marsikateri olajšal (velikokrat pretežko) mazanje s temi kremami. Se pa strinjam s tabo Madeira* glede uporabe besede zapeljiva zagorelost. Bolje bi bilo da bi ljudje prakticiali \”zapeljiva, aristokratska belina\” 🙂 (hehe, tudi jaz)

 3. Ker je predmet mojega študija izrazito naravoslovne narave, in se malo tudi s temi zadevami ukvarjamo, ti lahko povem, da koža dnevno dobi dovolj D- vitamina tudi, če si ves čas namazana s faktorjem 50 in v senci. Ni sončenje pogoj zato. Dovolj D- vitamina se ustvari, če greš zjutraj samo do štacune, tudi če si namazana s faktorjem. To o D-vitaminu je za moje pojme samo izgovor tistih, ki so strastni pristaši sončenja, da sami sebe malo potolažijo, češ da je to “zdravo”, čeprav dandanes že vsi vemo da temu ni tako. lahko pa, da je takšno prepričanje posledica nerazgledanosti, kaj pa vem. Vsekakor sončenje ni zdravo in ni dobro, koža pa dobi dovolj D-vitamina z MINIMALNIM izpostavljanjem.

 4. Odkar mi je ostal en flek na prsih od samoporjavitvene kreme, ki nikoli več ni šel dol tudi po večih letih, močno dvomim, da je ta kemija v samoporjavitvenih kremah tako nedolžna, kot vsepovsod piše.

  Raje bela barva kot pa zagorela barva iz flaše. Sicer pa le na redko komu izgleda to naravno in lepo, v večini primerov se vidi, da je barva iz flaše in še vseeno izgleda lepše bela koža kot pa ta umetna barva.

  Te zvezdnice z zagorelo poltjo (Adriana Lima in ostale) pa v 99% nimajo barv iz flaše, temveč so ali posolarjene ali pa se pečejo na soncu. Sicer pa Adriana Lima je slab primer, ker ona je že po naravi dokaj temnopolta.

  Jaz sem se uspela sprijazniti in nekako vzljubiti mojo belo kožo, čeprav mi je nežno zagorela polt še vedno zelo lepa. Če sem že na soncu, pa se namažem s faktorjem vsaj 30, če že ne 50.

  Je pa res, da je tukaj bolj na severu to tudi lažje, ker ljudje niso tako obsedeni z zagorelostjo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj