O trendih na področju poslovnega oblačenja smo se pogovarjali z modno oblikovalko Majo Ferme, ki je znanje o poslovnem oblačenju pridobivala v okviru magistrskega študija, dopolnila pa v New Yorku, zibelki poslovnega oblačenja. Je organizatorka in predavateljica delavnic o poslovnem oblačenju.
 
M.D.: Zakaj je pomembno poznati pravila poslovnega oblačenja?
M. Ferme: “Z obleko naredimo prvi vtis na človeka, z njo se predstavimo. Slabega prvega vtisa ne moremo popraviti na nobenem naslednjem srečanju. Pravila poslovnega oblačenja pomagajo, da se oblečemo v skladu s pričakovanji okolja, da z njimi identificiramo sebe, svoj status in položaj v družbi. Tako lahko izkažemo spoštovanje, olajšamo komunikacijo in vzpostavimo dobre odnose s sogovorniki.”


M.D.: Ali lahko z oblačilom vplivamo na uspešnost podjetja?
M. Ferme: “Danes v poslovnem svetu ni časa za drugo priložnost. Zato moramo prepričati, prodati in uspeti že v prvo. Vtis o nas pa je v očeh sogovornika tudi vtis o podjetju, ki ga predstavljamo. S primernim poslovnim oblačenjem lahko prispevamo k podobi in večji učinkovitosti neke organizacije oziroma podjetja, česar se večja podjetja danes že dobro zavedajo.”


M.D.: Se vam zdi, da se mlajši iskalci zaposlitve pri nas dovolj zavedajo pomena vizualne predstavitve samih sebe?
M. Ferme: “Večina naših iskalcev zaposlitve se ne zaveda pomena prvega vtisa, ki ga naredimo z obleko, enako velja za mnoga naša podjetja, ki bi morala svojim zaposlenim ponuditi izobraževanja o poslovnem oblačenju. S tem bi pomagala tako zaposlenim kot tudi samemu podjetju do boljše prepoznavnosti in večje uspešnosti.”


M.D.: Kakšni so zadnji trendi na področju poslovnega oblačenja?
M. Ferme: “V poslovnem oblačenju se pojavljajo velike spremembe, ki so posledica tega, da na delovnem mestu preživimo večino našega časa in s tem večino življenja. Zaradi tega se pojavlja bolj sproščeno oblačenje s športnim pridihom, ki nudi večje udobje, fleksibilnost, delavnost in tudi možnost, da bolj izražamo samega sebe. Prav tako pa se spreminjajo tudi velikostne številke poslovnih oblačil, ki postajajo manjše zaradi nežne konstrukcije moških in žensk v poslovnem svetu.  Prav tako so del poslovnega oblačenja modne smernice, ki se spreminjajo štirikrat letno in jih moramo poznati ter jih pravilno uporabiti v kombinaciji s poslovnim oblačilom.”


M.D. :Kako se oblačenje razlikuje glede na različne panoge?
M. Ferme: “V politiki veljajo veliko bolj toga pravila kot na primer v farmacevtskih podjetjih. Prav tako se pravila razlikujejo med zavarovalnicami, bankami in na primer avtomobilsko industrijo. Pravila se razlikujejo tako glede na dejavnost podjetja oziroma organizacije kot glede na imidž posameznega podjetja. Prav tako se poslovno oblačenje razlikuje znotraj določene organizacije oziroma podjetja glede na funkcije, ki jih zaposleni opravljajo, in seveda glede na poslovne priložnosti, kot so na primer poslovna kosila, sestanki, prireditve …”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj