Ožje strokovno področje psihiatra in psihologa prof. dr. Andreja Marušiča je bilo preučevanje samomorov, strokovno se je izpopolnjeval in deloval v Veliki Britaniji. Kot direktor je vodil Inštitut za varovanje zdravje in bil nacionalni koordinator za duševno zdravje pri Svetovni zdravstveni organizaciji.

Umrl psihiater dr. Andrej Marušič


“Spomin na znanstvenika in psihiatra mednarodnega formata bo spremljala glasba, ki jo je ustvarjal vseh svojih 43 let. Vendar je bil prof. dr. Andrej Marušič predvsem oče, mož in prijatelj. Zapustil je ženo Katjo, sina Maja in hčerko Karo,“ je v imenu družine Marušič sporočil Boris Ugrin. Podrobnosti o pogrebu bo družina sporočila v naslednjih dneh.

Andrej Marušič se je rodil 4. maja 1965 v Kopru. Dodiplomski študij medicine je končal na Medicinski fakulteti v Ljubljani, kjer je zaključil tudi magistrski študij s področja kardiologije. Iz psihiatrije je doktoriral na King’s College v Londonu.

Od aprila 2002 do aprila 2006 je bil direktor Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije. Od septembra 2000 je delal kot psihiater v samoplačniški ambulanti v specialističnih ambulantah Cardial, od januarja 2006 je delal v psihogeriatrični ambulanti v domu za ostarele Fužine v Ljubljani, od julija 2006 pa je opravljal tudi psihatrično specialistično dejavnost v zdravstvenem zavodu Celjenje.

­Bil je predstojnik Oddelka za raziskovanje zdravja na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede (PINT) Univerze na Primorskem, član razširjenega strokovnega kolegija za psihiatrijo in nacionalni koordinator za duševno zdravje pri Svetovni zdravstveni organizaciji.

Na Visoki šoli za zdravstvo Univerze v Ljubljani je bil nosilec predmeta psihiatrija in duševno zdravje, na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani pa je imel dodiplomska in podiplomska predavanja s področja javnega duševnega zdravja. Predaval je tudi na tujih univerzah, med drugim v Veliki Britaniji in ZDA.

Je avtor številnih prispevkov v domačih in tujih znanstvenih revijah.

5 KOMENTARJI

  1. Nimam besed kako zelo škoda je takšnega strokovnjaka! Z veseljem in radovednostjo sem ga vedno poslušala in brala. Globoko sožalje vsem svojcem.

  2. Moje sožalje svojcem in znancem.

    Me je dobesedno šokirala ta novica. Zakaj mora umreti tak strokovnjak in dober človek, v najboljših letih za ustvarjanje… Ni pravično.

  3. Tudi velikim ljudem ni prizanešeno.

    Moje sožalje vsem najbližjim. Že meni, ki ga osebno nisem poznala in sem ga tudi z veseljem poslušala, je zelo hudo, kako hudo mora pa biti šele vsem, ki so ostali brez njega:-(

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj