Yves Saint Laurent, eden najbolj vplivnih in izvirnih francoskih modnih oblikovalcev 20. stoletja, je umrl v nedeljo zvečer v svojem domu v Parizu v 71. letu starosti, je sporočila Fundacija Pierre-Berge-Saint-Laurent.


Umrl je francoski modni kreator Yves Saint Laurent


Modni kreator, ki se je iz visoke mode umaknil leta 2002, pred tem pa je bil štiri desetletja njen vodilni ustvarjalec, je bil že nekaj časa bolan.

Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent se je rodil v Alžiriji, v priobalnem mestu Oran 1. avgusta 1936. Po smrti Cristiana Diorja leta 1957 je prevzel vodenje te modne hiše, nato pa je v začetku 60. letih prejšnjega stoletja ustanovil svojo modno hišo. “Če je Chanel ženskam dal svobodo, jim je Yves Saint Laurent dal moč”, je dejal Pierre Berge, ki je bil Laurentov poslovni partner zadnja štiri desetletja. “Bil je modni kreator v pravem pomenu te besede, bil je anarhist, ki je metal bombe pred noge družbe in jo tako spremenil”, je še dodal. Sam Yves Saint Laurent pa je zase dejal, da zanj smisel mode ni le v tem, da bi se ženske počutile lepe, temveč tudi da se počutijo gotove, samozavestne in da odkrijejo, kdo pravzaprav so.

Yves Saint Laurent je bil zadnji ustvarjalec generacije, ki je vključevala tudi Christiana Diorja in Coco Chanel, in ki je Pariz naredila modno prestolnico sveta.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj